Forskningsmedel om anhörigutbildningar för demenssjukdomar

Anhöriga sitter runt ett bord och har studiecirkel

Anhörigutbildning

Åsa Alftberg, docent vid Institutionen för socialt arbete, Malmö universitet har tilldelats 3,3 miljoner kronor för projektet Förväntningar och ansvar: utbildning av anhöriga till personer med demenssjukdom från Familjen Kamprads stiftelse.

Forskare ska studera utbildningar för anhöriga till personer med demenssjukdom för att förstå vilka idéer och förväntningar som förmedlas under dessa. Med en ökande grupp anhöriga som tar på sig omsorgsansvar för personer med demenssjukdom, erbjuder många kommuner demensutbildningar.

Studien kommer att fokusera på att undersöka vilka tankar och värderingar som betonas i utbildningarna. Forskarna vill förstå vilken bild av en "bra anhörig" som förmedlas och vilken typ av anhörig utbildningarna är avsedda för. De undersöker också hur anhöriga upplever och använder utbildningen i sin vardag samt hur samhällets förväntningar på anhörigskap påverkar anhöriga som grupp.

Tidigare forskning har mestadels fokuserat på anhörigas egna erfarenheter, och detta projekt syftar till att öka förståelsen för det stöd som ges till anhöriga genom utbildningar.

I projektgruppen ingår även forskare från Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitetet.

Länk till Familjen Kamprads stiftelse

 

För mer information och kontakt

Foto på Elizabeth Hanson
Elizabeth Hanson

FoU-ledare och forskare

Elizabeth Hanson är sjuksköterska och har disputerat inom området palliativ vård. Hon har tidigare arbetat som klinisk lektor i Canada och lektor och forskningsledare inom ACTION-projektet vid Universitet i Sheffield, England. Vid millenniumskiftet flyttade hon till Sverige och arbetar nu som professor vid Linnéuniversitetet och vetenskaplig ledare vid FoU Sjuhärad - Välfärd, Högskolan i Borås. Under sin yrkesverksamhet har hon arbetat med forskning, utveckling och utbildning inom äldrevård och anhörigstöd med ambitionen att forska och utveckla nya innovativa tjänster för äldre och deras anhöriga i samverkan med såväl äldre med kroniska sjukdomar och deras anhöriga som vård- och omsorgspersonal och beslutsfattare. Elizabeth var en av initiativtagarna till ansökan om att få driva det nationella kompetenscentret för anhörigfrågor.

Senast uppdaterad 2024-01-11 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson