Ny rapport om små barns behov av stöd

Två små barn springer på en stig.

Foto: Pixabay

Bris har nyligen publicerat en rapport som handlar om små barn som lever i utsatthet och om samhällets ansvar att skydda och stödja dessa barn. I rapporten beskrivs barns erfarenheter av att fara illa och på vilket sätt samhällets stöd brister.

Rapporten Se mig – rätten till stöd tidigt i livet fokuserar på barn upp till sex år. Här har Bris samlat information och kunskap som baseras på samtal med barn, intervjuer med yrkesverksamma inom förskola, socialtjänst och BVC, samt forskning.

Rapporten lyfter barns egna berättelser av att ha levt i olika former av utsatthet som yngre. Det kan handla om att föräldrarna inte har tagit hand om barnen eller deras syskon, att barnen upplevt våld, att man vuxit upp med föräldrar med psykisk ohälsa eller beroendeproblematik, eller att barnen tidigt fått ta ett för stort ansvar för en förälder, syskon eller hemmet.

Vidare beskrivs vilka konsekvenser utsatthet i ung ålder kan få för barnet på både kort och lång sikt. Bris konstaterar i rapporten att det är viktigt att små barns utsatthet upptäcks och hanteras tidigt. Samtidigt framgår det att det finns flera utmaningar och brister i samhällets stöd till de yngsta barnen, samt att stödet skiljer sig åt beroende på var i landet man bor.

– För att barn ska få det stöd de har rätt till krävs stora samhällsförändringar. Kommuner måste säkerställa att varje barn har rätt till en förskola av god kvalitet, där personalen har tid, kunskap och resurser att fånga upp barn som riskerar att fara illa. Tillgången till tidiga och förebyggande insatser måste öka och bli mer jämlik. Barns rätt till stöd får inte vara beroende av var i landet barnet bor, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i ett pressmeddelande.

Läs rapporten

Senast uppdaterad 2023-04-26 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson