Nytt material: Till dig som står nära någon med postcovid

Svenska Covidföreningen publicerade nyligen ett informationsmaterial som vänder sig till anhöriga eller andra som står nära någon med postcovid. Tanken är att materialet ska hjälpa anhöriga att förstå hur man kan stödja sin närstående och informera anhöriga om var de kan vända sig för att själva få stöd.

Tove Lundberg

Tove Lundberg, ordförande i Svenska Covidföreningen. Pressfoto: Svenska Covidföreningen

Anhöriga och andra som möter personer med långvariga besvär efter covid-19 kan vara till stor hjälp och bidra till att den närstående känner sig mer förstådd. Det är därför viktigt att dessa personer har kunskap om hur det kan vara att leva med postcovid, menar Svenska Covidföreningen.

Materialet som nyligen publicerades innehåller information om postcovid och tips kring hur man kan stödja på ett bra sätt. I broschyren finns även information om var man som anhörig kan vända sig för stöd, samt tips på sidor där man kan läsa mer om postcovid.

– Sjukdom drabbar alla relationer och hela familjer. Postcovid är dessutom nytt, vilket innebär att vården inte har haft den kunskap de behöver för att kunna ge information på samma sätt som vanligt. Det leder till en ovisshet som många av våra medlemmar beskriver som påfrestande, säger Tove Lundberg, ordförande i Svenska Covidföreningen i ett pressmeddelande.

Materialet är på svenska och riktar sig till vuxna. Något material som riktar sig till barn som är anhöriga eller som själva är sjuka finns inte ännu.

Läs eller ladda ner materialet ”Till dig som står nära någon med postcovid” på covidforeningen.se

Senast uppdaterad 2022-11-29 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson