Covid-19 – Interkulturellt perspektiv
Personer som inte är födda i Sverige och som är anhöriga till någon som är långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning riskerar isolering och marginalisering på grund av sin omsorgsroll samt på grund av språkliga, kulturella och socioekonomiska faktorer.
Många har, och har haft, svårt att få tillgång till information om covid-19 och den rådande situationen i Sverige eftersom många saknar kunskaper i det svenska språket och inte följer svenska kommunikationskanaler.
För att alla ska kunna följa rapporteringen och få information om covid-19 är det viktigt att tänka på följande:
1. Översätt informationen till olika språk och om det är möjligt, anpassa den kulturellt.
2. Använd ett enkelt språk och illustrativa bilder eller filmer för att sprida information.
3. Sprid informationen lokalt i områden där fler personer med utländsk bakgrund bor.
4. Ta hjälp av civilsamhället för att få stöd för att sprida informationen. Till exempel genom samhällsbaserade organisationer som skolor, immigrantföreningar, religiösa församlingar och grannföreningar.
5. Använd sociala mediers plattformar, till exempel iranska/somaliska/irakiska gemenskapen i Sveriges Facebooksida, för att sprida information mellan olika åldrar.
6. Använd lokala radioprogram som specifikt riktar sig till personer med utländsk bakgrund.
7. Använd särskilda telefonlinjer där vårdpersonal och kulturförmedlare kan ge information om covid-19 på olika språk. Ett exempel är Transkulturellt Centrum i Region Stockholm som har en telefonlinje om Corona för migranter på olika språk.