Stöd till familjen vid kontakter med psykiatrin

Lina på blå bakgrund

Lina Wirehag Nordh

Förebyggande insatser kan minska risken för att barn till patienter inom vuxenpsykiatrin ska drabbas av psykisk ohälsa. Att fokusera på risk- och skyddsfaktorer i barnets liv och att förbättra kommunikationen inom familjen främjar barnets utveckling.

Beardslees familjeintervention och Föra barnen på tal är insatser som stärker barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Det framgår av ny, svensk forskning om barn som anhöriga till patienter inom vuxenpsykiatrin. I studien har man kartlagt förekomsten av psykisk ohälsa och utvärderat effekterna av dessa två förebyggande och manualbaserade interventioner. Även måendet bland föräldrar till barn inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har undersökts.

Bakom forskningen står Lina Wirehag Nordh, legitimerad psykolog från Göteborg, som har bedrivit studierna inom ramen för sitt avhandlingsarbete. För en tid sedan disputerade hon vid Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon hoppas nu att hennes fynd ska komma till nytta i den kliniska vardagen och att användningen av de två interventionerna ska öka.

–Det skulle leda till en förbättrad situation för barn som anhöriga till patienter inom vuxenpsykiatrin, säger hon.

Text: Barbro Falk

Läs hela reportaget här

Senast uppdaterad 2024-01-08 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson