Att göra skillnad – som mormor till ett annorlunda barnbarn

Bokomslag "Att göra skillnad – som mormor till ett annorlunda barnbarn"Författare: Carina Kristensen

Att bli mor- eller farförälder till ett barnbarn med funktionsnedsättning är annorlunda. Carina berättar i boken om sina upplevelser av att vara mormor till ett annorlunda barnbarn, och valet att jobba som personlig assistent åt Alicia under flera års tid.

Carina är specialpedagog och är glad över att kunna använda sin professionella kunskap i arbetet med Alicia. Hon kunde bidra till, och följa, Alicias utveckling och framsteg. Att se varje litet framsteg och glädjas över det.

Carina skriver om den första tiden och tiden då Alicia fick sin diagnos. Hon beskriver den tredubbla sorgen; sorgen över sitt eget barns situation, sorgen över barnbarnets svårigheter och sorgen över det barnbarn man inte fick.

Hon berättar om Alicias olika svårigheter; om MPPH-syndrom, epilepsi och CVI och hon beskriver också hennes utmaningar vid kommunikation.

Boken är en beskrivning av Carinas upplevelser i att få ett annorlunda barnbarn, en upplevelse som delas av många och som därför är så viktig att berätta och på det sättet göra den tillgänglig för fler som kan känna igen sig och/eller bli inspirerade av att skriva om sina egna upplevelser.

Boken avslutas med en dikt som jag tycker sammanfattar bokens innehåll på ett fint sätt.

"Till Alicia!
Jag vet inte hur mycket du förstår.
Jag vet inte hur din kommunikation kommer att se ut i framtiden. Om du kommer att lära dig att säga några ord eller hur många tecken du kommer att kunna.
Jag vet inte om du kommer att lära dig att sitta helt själv eller om du kommer att lära dig att gå några steg. Det är mycket jag inte vet.
Men...
Jag vet att du älskar när jag pratar med dig om allt möjligt.
Jag vet att du svarar mig med dina ljud och ditt underbara skratt.
Jag vet att du kan lära dig tecken och att du använder dem om det är något du verkligen vill.
Jag vet att du blir starkare för varje dag som går.
Jag vet att du kommer att lära dig nya saker hela livet.
Jag vet att du aldrig ger upp.
Jag vet att ditt leende gör mig varm inombords.
Mitt annorlunda barnbarn."

Mona Pihl
Möjliggörare och praktiker, Nka

Senast uppdaterad 2021-07-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson