Rekordmånga samtal till Bris under jullovet

Ett barn sitter med en mobil i handen.

Genrefoto: Pexels

Mellan den 21 december och 6 januari tog Bris emot nästan 2 400 samtal från barn, en ökning med 19 procent jämfört med året innan. Det är fler samtal än vad organisationen någonsin tidigare har tagit emot under ett jullov.

De vanligaste ämnena som barn lyfter i kontakten med Bris är psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter, samt våld, kränkningar och övergrepp.

– Vi vet att julledigheten kan vara extra svårt för en del barn. När skolan stänger och fritidsaktiviteterna har uppehåll försvinner de viktiga vuxna som annars finns i barnens liv. Julledigheten har även ett stort fokus på just familjen, vilket kan bli jobbigt för de barn som lever i familjer där det finns våld och konflikter, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i ett pressmeddelande.

Organisationen kan se att antalet samtal om allvarlig psykisk ohälsa har ökat jämfört med tidigare. Av alla samtal till Bris under lovet har hälften handlat om psykisk ohälsa, så som ångest, nedstämdhet, självdestruktivitet, ätstörningar och självmord.

– Det är oroväckande att se att samtalen om psykiska ohälsa fortsätter att öka. Det är en utveckling vi har sett sedan pandemins början, en period som påverkade många barn och unga negativt. Oavsett vad orsaken till ökningen beror på är det uppenbart att samhället måste bli bättre på att fånga upp barn som mår dåligt och stärka barns psykiska hälsa, säger Magnus Jägerskog.

Läs mer på Bris webbplats

Lyssna på Ekots inslag om att samtalen till Bris ökat

Senast uppdaterad 2023-01-12 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson