Anhörig till någon på flykt

Foto: Pexels

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) har skapat en särskild plats på www.anhoriga.se där du hittar länkar, material och information som berör att vara anhörig till någon som befinner sig i Ukraina eller som är på flykt. Länkarna och informationen kan vara till hjälp för anhöriga eller personal som i sitt arbete möter anhöriga, barn eller personer som nyligen har kommit till Sverige.

På sidan hittar du länkar till andra webbsidor som innehåller information och råd. Du kan bland annat klicka dig vidare till sidor med information om att komma till Sverige från Ukraina och sidor där du kan få tips kring psykisk hälsa i kristider. Det finns också länkar till sidor med information som vänder sig till barn, samt råd kring hur vuxna kan prata med barn om kriget.

Som anhörig kan man uppleva en stor oro över situationen och för vad som kommer att hända med sina närstående. För att bättre kunna hantera sina känslor och tankar kan det vara skönt att prata med någon. På sidan hittar du därför länkar till olika stödlinjer och telefonjourer dit den som är anhörig kan vända sig om man vill prata.

Du kan även läsa artiklar som handlar om hur organisationer och myndigheter arbetar för att hjälpa och ge stöd till personer som har kommit till Sverige.

Klicka här för att komma till sidan "Anhörig till någon på flykt"

Senast uppdaterad 2022-03-23 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson