1, 535 miljarder till utveckling av hälsa, vård och omsorg

SKR och regeringen samarbetar på områden som man tillsammans identifierar som särskilt väsentliga för utvecklingen av hälsa, vård och omsorg i kommuner och regioner. Nu satsas 1, 535 miljarder på det gemensamma arbetet framåt. Anhörigperspektiv lyfts särskilt inom god och nära vård och vid insatser på området psykisk hälsa och suicidprevention.

Inför 2024 har SKR och regeringen gjort överenskommelser på åtta olika områden. Bättre förlossningsvård och fler insatser för kvinnors hälsa är ett av dem. Man har också tecknat avtal kring det civila försvarets försörjningsberedskap för läkemedel och med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utifrån lagen om extraordinära händelser. Systemet kring ersättningen för läkemedelskostnader i regionerna kommer att förändras för att öka transparensen och förutsägbarheten. Utöver detta satsar SKR och regeringen på en mer effektiv och tillgänglig cancervård, ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården, vilket bland annat innefattar kortare köer och fler vårdplatser och det finns ett förslag kring fortsatt vaccinering mot covid -19 fram till mars 2024. 

Anhörigperspektivet nämns särskilt när det gäller god och nära vård, där man kommit överens om att det är väsentligt att ta tillvara på anhörigas erfarenheter och kunskaper, både i vårdmötet, men också i utvecklingsarbetet av hälso- och sjukvården. Dessutom behöver anhörigas hälsa främjas, eftersom belastningen ofta är stor när en närstående är långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning. 

När det gäller insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention pekar SKR och regeringen på de stora konsekvenserna för den enskilde med psykisk ohälsa, men också för anhöriga och samhället i stort. Ett systematiskt patient-, brukar-, och anhöriginflytande ses som betydelsefullt för att stimulera en positiv utveckling på området.

De totala kostnaden för överenskommelserna mellan SKR och regeringen 2024 är 1 535 000 000 kronor.

Läs mer här

Senast uppdaterad 2024-01-15 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson