Elviras väg till ett friskare liv

Mamma Annie pussar Elvira på kinden.

Elviras föräldrar har sedan hon föddes för snart fyra år sedan kämpat för att få vardagen att fungera. Men det är först nu – efter två lunginflammationer – som de har fått lära sig hur de kan förebygga de andningsproblem som hennes flerfunktionsnedsättning medför.

Klockan är strax före fem denna måndagseftermiddag i mitten av oktober när taxin bromsar in utanför parhuset i Upplands Väsby utanför Stockholm. Elvira Olofsson, 3, kommer från sin specialförskola i grannkommunen. För första gången har hon även tillbringat natten på korttidshemmet under samma tak. Mamma Annie har tittat på klockan de senaste tjugo minuterna. Avlösaren Sofie är på plats och tar emot i dörren och Elvira skrattar förtjust när hon blir inburen och får sätta sig i sin stol och lyssna på sin favoritmusik.

Elvira drabbades av en hjärnblödning under den sjunde graviditetsmånaden. Denna upptäcktes först fyra dagar innan födseln genom ett ultraljud. Läkarna trodde först inte att hon skulle överleva sina hjärnskador när hon föddes. Därför flyttades Elvira med familj till Lilla Erstagården, ett barn- och ungdomshospice, för att få vård i livets slutskede. Men mot alla odds stabiliserades läget och efter sex veckor kunde familjen flytta hem.

Läkarna vågade dock inte lämna några garantier för att Elvira skulle få ett långt liv. Mamma Annie har ett svagt minne av att någon sa att det som troligen skulle förkorta Elviras liv var någon form av infektion som påverkade lungor och andning.

Familjen började åka på regelbunden avlastning till Lilla Erstagården. Mamma Annie minns att det var där en sjukgymnast första gången visade hur de skulle göra för att ge Elvira andningsgymnastik på en pilatesboll.

– Elvira var ofta missnöjd som spädbarn, utom när hon var i rörelse. Bollen blev ett sätt för oss att få henne att må bra. Efter att vi fått lära oss använda bollen tillbringade Elvira många timmar varje dag på den.

Mamma Annie hjälper Elvira att studsa på sin pilatesboll.

Lunginflammation

Kanske var det just därför Elvira klarade sig så bra från tuffa infektioner de första 18 månaderna, men någon vecka innan julen 2015 får hon ihållande feber efter att ha varit snorig och hostig ett tag. På lördagen innan julafton åker storebror Filip och pappa Torbjörn iväg för att köpa gran och ingredienser till julbröd, medan mamma Annie och Elvira, som fortfarande är febrig, slumrar till i soffan.

– En stund senare upptäckte jag att Elviras armar ändrat färg, de var röd-blå-lila, och hennes andning var kraftigt ansträngd. Jag packade snabbt och så åkte vi in till akuten.

De får ett rum direkt. Elvira syresätter sig dåligt och behöver syrgas. Mamma Annie beskriver hur timmarna av väntan på akuten är som ett spektrum av känslor; oro, ångest, sorg, hopp, glädje... Elvira verkar inte alls må särskilt bra och hon ringer till pappa Torbjörn som kommer direkt. När Elvira får febernedsättande kvicknar hon till och är glad och sig själv igen en liten stund, för att sen vara långt borta igen.

Och så helt plötsligt upphör andningen. Pappa Torbjörn trycker på larmknappen och sekunderna innan någon kommer är kanske de längsta de upplevt. Efter vad de uppfattar som 30-40 sekunder återfår Elvira andningen. Efter en stund upprepas händelsen, och därefter ytterligare en gång, nu med vårdpersonal som vittnen, och beslut fattas att Elvira ska föras över till barnintensiven.

Andningsuppehållen och den dåliga syresättningen beror på lunginflammation. Efter några dagars sjukhusvistelse med koksalt-inhalationer, syrgas och antibiotika återhämtar Elvira sig och familjen kan åka hem.

Några månader senare, i samband med förskolestarten, får de en PEP-mask, en mask där Elvira ska andas mot ett motstånd för att träna på djupare andetag och ventilera ut koldioxid. Sedan dess träningsandas hon i den på förskolan varje dag.

Annie hjälper Elvira att andas med PEP-masken.

Hostar bra

Elvira är bra på att hosta. Kanske är det därför hon hittills klarat de flesta förkylningar så pass bra, funderar Annie. Strax innan förra julen blev hon dock sjuk igen. Den här gången satte det sig i både öron och lungor, men läkaren på barn- och ungdomsmedicinsk mottagning skrev ut antibiotika och Elvira slapp bli inlagd på sjukhus.

Genom att träffa andra familjer i liknande situation har Elviras föräldrar sett att många barn också inhalerar slemlösande och luftrörsvidgande mediciner regelbundet. I våras tog de därför upp frågan med Elviras läkare. "Borde inte vi också ha en sån där inhalationsapparat som många andra har, i förebyggande syfte?".

Strax innan sommaren fick de hem den och har nu börjat använda den när Elvira verkar rosslig och slemmig. En ordentlig genomgång kring vilken andningsgymnastik Elvira behöver, bokades och skulle äga rum i augusti. Detta blev tyvärr inställt på grund av sjuk personal, och något nytt datum har de ännu inte erbjudits.

De senaste veckorna har Elvira dragits med lite mer slem än vanligt och det verkar inte vilja ge med sig. Det har gjort att mamma Annie och pappa Torbjörn nu på allvar funderar på om de borde göra koksalt-inhalationerna till en vardagsrutin – precis som PEP-masken på förskolan.

– Det underlättar mycket för oss att vår avlösare Sofie, som har bred yrkeserfarenhet av barn med flerfunktionsnedsättning, vet hur inhalationsapparaten fungerar och kan hjälpa Elvira med den rutinen.

Avlösaren Sofie hjälper Elvira att inhalera koksaltlösning.

Annars är känslan av att det är de som föräldrar som måste följa upp, fråga och tjata för att få hjälp, tyvärr inte en engångsföreteelse.

– Vår upplevelse är att vården tar tag i problem först när de uppstått. De jobbar inte förebyggande fast de borde. Att vara förälder till Elvira innebär att man måste vara sitt eget barns läkare, sjuksköterska, sjukgymnast och nutritionsspecialist. Med mera!

Annie sätter ord på samma frustration som många föräldrar före henne gett uttryck för, att man som nybliven förälder till ett barn med en svår hjärnskada saknar information kring vilka konsekvenser detta kan medföra.

– Hur ska vi kunna veta att det kan leda till problem för Elvira att äta, andas, eller att hennes höfter kan hoppa ur led? Varför måste vi finna så mycket information på egen hand?

Annie säger att om de skulle få mer omfattande information kring vad Elvira kan komma att behöva skulle de kunna förhindra och förebygga många problem.

– Ibland har jag ställt frågor till sjukvården som de sagt att de upplever att ingen annan frågat tidigare, vilket jag tycker är märkligt. Elvira kan ju inte vara den första i Sverige med flerfunktionsnedsättning??

Text och foto: Anna Pella
Reportaget publicerades 2018.

"Vi ska inte vänta och se"

Cia Mårtensson.

I sjukgymnasten Cia Mårtenssons magisteruppsats om föräldrars upplevelser av andningsgymnastik för barn med flerfunktionsnedsättning framkommer att föräldrar önskar bättre information om förebyggande insatser.

– Att ha en flerfunktionsnedsättning medför ofta att man inte tar djupa andetag och har svårt att göra sig av med slem. Hos en del barn märks det redan vid födseln, hos andra blir problemen mer märkbara med åldern och ökad inaktivitet. Detta kan orsaka stora, livshotande problem. Många föräldrar vet inte vilka hjälpmedel och möjligheter som finns. Men att förebygga är mycket enklare än att behandla ett problem som redan uppstått, säger Cia Mårtensson.

Blir piggare och orkar mer

Cia är till vardags sjukgymnast på Haninge habiliteringscenter för barn utanför Stockholm, samt Andningskunskapsbärare inom Habilitering & Hälsa. Våren 2018 kommer också Sveriges Habiliteringschefers rapport om evidensbaserad andningsträning som Cia varit med och tagit fram.

– Vi måste ge barn med flerfunktionsnedsättning möjlighet att leva ett så bra liv som möjligt så länge som möjligt. Förr dog många av dessa barn i lunginflammationer i unga år. Den medicinska tekniken gör att allt fler överlever och kan leva längre. Om vi ger dessa barn möjligheter att få bort sitt slem, blir de piggare och orkar mer. Nyblivna föräldrar behöver få information om detta. Vi ska inte vänta och se.

ABC i andningskunskap:

Be om andningskunskap:
• om ditt barn har en begränsad motorik, är ovanligt avslappnad eller ovanligt spänd.
• om ditt barn andas ytligt och sällan verkar ta djupa andetag.
• om ditt barn sätter i halsen ofta eller blir rossligt efter måltid.
• om ditt barn har svårt att hosta upp sitt slem.
• om ditt barn verkar vara tröttare på dagarna eller ha morgonhuvudvärk
• om ditt barn har förändringar i sitt rossel och slem
• om ditt barn får upprepade lunginflammationer

Gör så här:
Prata med barnets habiliteringskontakt eller läkare. Be barnets sjukgymnast/fysioterapeut handleda personliga assistenter, personal på förskola, skola och korttids.

Bra för andningen:
• Andningsgymnastik och lägesförändringar, på matta, pilatesboll eller studsmatta
• Regelbunden användning av PEP-mask, en mask där man andas ut med motstånd
• Inhalationer för att lösa upp slem och vidga luftvägar
• Ridning, bad och andra fysiska aktiviteter
• Att skratta och ha roligt

Text och foto: Anna Pella

Senast uppdaterad 2021-08-10 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson