För barn & ungdomar

Bild på barn som sitter på ett räcke

Foto: Svante Örnberg

Att vara barn och ha en förälder eller annan vuxen i sin närhet som har en sjukdom, som missbrukar, mår psykiskt dåligt eller som oväntat eller hastigt har avlidigt kan vara jobbigt och väcka många olika tankar och känslor. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam – det finns råd och stöd att få.

Om din förälder eller en annan vuxen som du har i din närhet blir sjuk, mår dåligt, har problem med missbruk eller hastigt dör förändras väldigt mycket. Ibland blir det aldrig mer som det har varit.

Vissa barn behöver få träffa någon att prata med och få svar på frågor. För någon kan det vara viktigt med stöd och tröst, medan någon annan kanske känner att den klarar sig själv. Oavsett så har du rätt att få hjälp.

Du kanske vill läsa en bok eller se en film? Eller få tips om en webbplats att besöka för att få mer information? Det kan också vara bra att komma i kontakt med en stödgruppsverksamhet där du kan träffa andra barn och unga som befinner sig i en liknande situation som dig själv.

Vi på Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) har samlat länkar och information om stödverksamheter, webbplatser, broschyrer och filmer om psykisk ohälsa som kan vara till hjälp för barn som är anhöriga. 

Senast uppdaterad 2022-03-15 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson