Glädjeruset – en familjefest för alla!

Bild på Mikael och Hugo som har neon gröna tröjan på sig

I år samlade Glädjeruset i Täby över 1200 personer. Barnfamiljer, föreningar, professionella löpare och många andra kom för att delta i någon av de tre olika loppen eller bara för att njuta av stämningen, som verkligen genomsyrades av glädje och en stark känsla av gemenskap.

Bild på Mikael och Hugo som står vid startlinjen

Mikael och Hugo Nordmark

–Det känns fantastiskt att så många kom i år. Vårt mål, att skapa ett lopp där alla kan delta, oavsett förutsättningar, har införlivats med råge. Numera har Glädjeruset blivit en stor härligt familjefest, konstaterar en nöjd Mikael Nordmark, initiativtagare och arrangör.

Mikael Nordmark har under lång tid sprungit tillsammans med sin son Hugo, som har en flerfunktionsnedsättning. För fem år sedan bildade han Team Nordmark för att ytterligare uppmärksamma barn med flerfunktionsnedsättningar.

–Genom åren har vi sprungit många lopp, varav flera maratonlopp. Tack vare en specialdesignad vagn kan Hugo också delta och göra det han älskar mest. Genom att visa att vi kan hoppas jag inspirera andra att hitta sin grej, någon aktivitet man kan utöva tillsammans med sina barn med flerfunktionsnedsättningar. Dessutom vill jag synliggöra de här barnen i andra sammanhang än de brukliga, helt enkelt visa att de också finns, sa Mikael Nordmark och gjorde sig och Hugo beredda för dagens 5 km lopp.

På Glädjeruset kan deltagarna välja mellan att gå, spring, jogga eller rulla fram längs vattnet mellan Hägernäs Strand och Näsby slott i Täby. Det var många familjer som tog chansen till en heldag, flera tillresta från olika delar av landet.

Och för dem som inte själva deltog i loppet fanns en uppsjö av andra aktiviteter; fiskdamm, clowner, ballongtillverkare, chockladhjul, informationstält och bokstånd. För fikasugna och hungrig fanns det också mycket att välja på; allt från sockervadd, kaffe till olika foodtracks. Och det var gott om picknicksällskap som samsades med Friskis&Svettis, som stod för uppvärmning inför varje lopp, på den stora gräsplanen.

Bild på Torbjörn Rapp med sonen Wilhelm Rapp

Torbjörn Rapp med sonen Wilhelm Rapp

I väntan på 5 kilometersloppet laddade Wilhelm Rapp upp tillsammans med pappa Torbjörn Rapp.
–Det här är jättekul. Wilhelm älskar att springa och tack vare sin specialdesignade racerunner-cykel kan han utöva den sport han gillar allra bäst. Vi är en familj som gillar att träna, så det kännas väldigt kul att få delta i Glädjeruset, som är till för alla.

Det är bra arrangerat och kul med så mycket folk. Jätteroligt konstaterar Torbjörn Rapp, och även Wilhelm visar med all tydlighet att han instämmer, innan de går för att förbereda sig inför starten.

 

 

 

 

Under dagen passade även Anna Pella på att ha boksläpp av sin bok: "Operation slutstirrat", som är den första i bokserien: "Funkisfamiljen", som i sin tur bygger på Annas egna erfarenheter av att vara just en "funkisfamilj", med dottern Agnets 15 år, som har en flerfunktionsnedsättning och två yngre barn i skolåldern.

Till tältet kom många för att köpa och få sina böcker signerade av Anna Pella. Många barn och unga tog också chansen att delta i en utlottning av boken. Uppgiften att rita en "blängsylta" togs på största allvar.

–Det finns inte så många barnböcker där familjen uttalat eller outtalat lever som en funkisfamilj. Jag saknade den typen av böcker när mina egna barn var mindre. Jag hoppas den kan vara till hjälp för familjer att samtala om olika frågor som följer av att ha ett barn med omfattande funktionsnedsättning. Alltifrån hur man pratar om vad diagnosen innebär till att folk stirrar, som är temat i den första boken, sa Anna Pella. Läs artikeln om Funkisfamiljen

 

Bild på en flicka som sitter i rullstor och vinkar glatt till kameran

Team Olivia

Att Glädjeruset är en stor familjefest gick inte att ta miste på. Många var de som kommit tillsammans med "storfamiljen". Till exempel fanns Team Olivia på plats med Olivia Jarmoluk, 11 år, som hade mormor, mamma Gosia och pappa Andrej samt sin syster och assistent vid sin sida.

 

 

 

 

 

Bild på Lars Wiklund och Ingela Nilsson med dottern Moa Wiklund som ler in i kameran

Lars Wiklund och Ingela Nilsson med dottern Moa Wiklund

Från Härnösand hade Ingela Nilsson och Lars Wiklund med dottern Moa Wiklund rest:

–Det är andra året som vi deltar i Glädjeruset. Här känner vi oss verkligen välkomna. Det är så fantastiskt att alla verkligen får möjlighet att vara med. Det här är bästa loppet i Sverige, så det är verkligen värt resan hit, konstaterade de.

 

 

 

 

 

 

Bild på Jenny och Anders Myrdal och Evelina Frykbäck som ler för kameran.

Jenny och Anders Myrdal och Evelina Frykbäck från Haninge

Lika nöjda med dagen var Jenny och Anders Myrdal och Evelina Frykbäck från Haninge.

–Vi vill att Evelina ska få möjlighet att delta och synas i olika sammanhang. Glädjeruset är väldigt kul att delta i, att Evelina dessutom får en medalj är roligt för henne. Här känns det verkligen att alla är välkomna. Ett viktigt initiativ och bra arrangemang, konstaterade Jenny Myrdal och fyllde på med lite vätska efter genomfört 5 km-lopp.

 

 

 

 

 

Bild på Maria Persdotter som ler in i kameran.

Maria Persdotter, ordförande RBU

På språng var också Maria Persdotter, ordförande för RBU. Innan starten till milen passade hon på att lovordade Glädjeruset:

–Det är ett fantastiskt initiativ och alla här är verkligen glada. Glädjeruset är ett tydligt exempel på hur avgörande det är att alla med funktionsnedsättningar garanteras och får det stöd och den hjälp som behövs för att kunna vara delaktiga och leva ett liv på samma villkor som alla andra.

Dagen avslutades med prisutdelning i de olika loppen. Länken till resultaten finns på Glädjerusets hemsida: https://gladjeruset.se/

–Att samla allt från rutinerade löpare, som springer på riktigt bra tider, till personer som tar sig runt med hjälp av olika hjälpmedel, assistenter och engagerade anhöriga känns helt fantastiskt. Det här loppet sätter ljuset på frågor om delaktighet, solidaritet och allas lika värde. De senaste årens besparingar vad gäller olika LSS-insatser och inte minst då på assistansen måste upphöra. En rättighetslag som LSS-lagen är till för att alla människor ska kunna delta på lika villkor. Glädjeruset visar med all tydlighet vad viktigt det är, konstaterar två svettiga föräldrar, Mikael Nordmark och Anna Nordmark, efter att ha genomfört ännu ett lopp tillsammans med sonen Hugo.

TEXT OCH FOTO: Agneta Berghamre Heins

Publicerad 2018-09-10

Senast uppdaterad 2021-10-12 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson