Filmer

På denna sida hittar du filmer och inspelade föreläsningar om barn som anhöriga som vänder sig till personal i skola och förskola.

Att uppmärksamma det lilla barnet
Två filmer med en föreläsning av Birte Hagström som handlar om att uppmärksamma det lilla barnet när föräldern har egna problem, som psykisk ohälsa och/eller missbruk. Föreläsningen handlar också om vad man kan göra när man är orolig över att ett litet barn inte får den omsorg som behövs.

Barn som anhöriga i skolan
Hur är det i skolan för barn som är anhöriga? Jenny Eriksson, som är ambassadör för Ung anhörig, var 16 år när hennes pappa dog. Jessica Arvik från maskrosbarn levde i en familj med våld och missbruk. Ta del av deras berättelser och om hur viktiga vuxna och skolan är när barn och unga är anhöriga.

Ersta Vändpunkten
Tre filmer om Vändpunktens projekt i förskolan. Syftet med projektet var att ge stöd till personal på förskolan i frågor som gäller föräldrar med missbruk och att tidigare kunna upptäcka och ge stöd åt familjer med missbruksproblem.

Ett meddelande till er som inte frågar
Emmi var 10 år när hennes mamma dog. Ingen ville prata med henne om det. Hon önskar att de vuxna runt henne hade ställt frågor, lyssnat och varit öppna med sina egna känslor. Och hon önskar att någon på sjukhuset hade erbjudit hjälp. Men det fanns en lärare som förstod och som inte gav upp. Emmi Henriksson berättar här om sina erfarenheter för att få andra att fråga och lyssna.

Senast uppdaterad 2022-03-21 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson