Anna Pella släpper ny bok om Funkisfamiljen

Omslag av Operation framtiden och foto på Anna Pella.

Anna Pella har skrivit bokserien om Funkisfamiljen. Pressbild till höger: Eva Lindblad/1001bild.se

"Operation framtiden" är titeln på den nya boken i serien om Funkisfamiljen. Boken fokuserar på barns tankar om att bli vuxen när man har en funktionsnedsättning.

Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Vide och syskonen Mio och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte gå eller prata. Bokserien lyfter barns tankar kring olika frågor som berör att växa upp i en funkisfamilj.

I den femte boken, "Operation framtiden", funderar Vide över hur det ska bli när syskonet Mio blir vuxen – vem ska ta hand om Mio när mamma och pappa blir gamla? Vide startar Operation framtiden och får samtidigt lära sig om LSS, vilka rättigheter personer med funktionsnedsättning har och om hur Sverige skiljer sig mot andra länder.

– Boken är skriven utifrån att min egen familj just nu befinner sig i den där "framtiden". Min dotter Agnes har fyllt 18 år och flyttat hemifrån, trots att hon har stora funktionsnedsättningar. Vi behöver fortfarande vara väldigt involverade för att allt ska fungera men hoppas att samhället ska kliva in och ta mer ansvar. Och framför allt, vi hoppas att Agnes syskon ska slippa axla våra roller som projektledare, samordnare och administratörer. De ska kunna träffa Agnes som syskon, säger författaren Anna Pella i ett pressmeddelande.

Anna Pella är journalist, författare och fotograf och har förutom böckerna om Funkisfamiljen också skrivit boken När du ler stannar tiden. 2021 blev hon för andra året i rad utsedd till Folke Bernadotte stiftelse-stipendiat.

Läs mer

Senast uppdaterad 2022-01-21 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson