Webbinarium om åldrande i nöd och lust

illustration med två händer som håller i varandra

I nöd och lust

I Nöd och lust är ett material som vänder sig till äldre som har en livskamrat som blivit långvarigt sjuk eller funktionsnedsatt. Målet är att stärka den psykiska hälsan hos den närmast anhöriga.

Bräcke diakoni har drivit det treåriga arvsfondsprojektet I nöd och lust. I fem filmer, ett skriftligt material och en handledning beskrivs hur svårt det kan vara när ens maka, make eller partner med åren blir sjuk och funktionsnedsatt. Det handlar om förändringen som sker när en livskamrat börjar behöva hjälp och stöd, om tankar kring särskilt boende och allt det där som är svårt att prata om. I nöd och lust tar också upp svåra frågor som risken för kränkningar och våld som kan vara en följd av att orken hos den som står närmast inte räcker till. Den viktiga beröringen är också ett ämne som behandlas. Dessutom finns några inspelade föreläsningar på temat.

Susanne Rolfner Suvanto har representerat Nka i ledningsgruppen tillsammans med Anhörigas riksförbund och SPF Seniorerna.

– Materialet har varit efterfrågat av personal inom äldreomsorgen och det vänder sig både till dem som vill leda samtal och till äldre anhöriga som behöver hitta redskap för att orka, säger hon.

Nka bjuder in till webbinariet I nöd och lust den 31 oktober. 

Information och anmälan finns här

Du hittar mer information om projektet I nöd och lust här  

Senast uppdaterad 2023-10-10 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson