Nytt innehåll på sidan Första tiden: Signe och jag

Sidan Första tiden vänder sig till den som är nybliven förälder till ett barn med omfattande funktionsnedsättning. På sidan kan du lyssna till och läsa om föräldrar som berättar om hur den första tiden med deras barn var för dem. Du möter också personer som i sitt arbete träffar dessa föräldrar och de berättar om vilket stöd som finns att få. 

Nu finns en ny berättelse att ta del av under rubriken Så här var det för oss. Texten heter Signe och jag och är skriven av Anna Brimse som berättar om hur hon upplevde den första tiden med dottern Signe. Nedan följer ett utdrag ur texten: 

Signe ligger i famnen på mamma Anna.

Foto: Privat

"När jag var 36 år gammal så föddes mitt och Eriks andra barn. På grund av att jag fick havandeskapsförgiftning så var jag tvungen att föda barnet fem veckor för tidigt. Vad vi inte visste innan Signe föddes var att hon hade haft en blödning på ett blodkärl, som ledde till hypofysen, under den senare delen av graviditeten.

När Signe var en timme gammal så hade hon inget mätbart blodsocker och fick därför glukos för att kunna hämta upp sitt blodsocker igen. Under dagarna som följde försökte man sätta ut glukoset, men misslyckades med det eftersom Signe då reagerade snabbt med att återigen sjunka i sitt blodsocker.

Senare har vi förstått att läkarna redan då anade att det kanske handlade om något annat än att vår dotter bara hade svårt att efter förlossningen hålla sitt blodsocker stabilt och det skulle visa sig att Signe på grund av sin hjärnblödning inte skulle utvecklas som andra barn och även få diagnosen Cerebral pares, vilket innebär att kroppen delvis förlamas. Dock visste vi inget om omfattningen av Signes skada och hur den skulle komma att påverka henne när vi sedan fick diagnosen."

Läs hela texten "Signe och jag"

Klicka här för att komma till sidan Första tiden

Senast uppdaterad 2022-03-29 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson