Gunilla Danrud om sin medverkan

Sara och storasyster. Foto:Privat

Sara och storasyster. Foto:Privat

"När man är förälder till ett speciellt barn känner man sig ibland väldigt ensam. Man måste själv ta reda på allt, man får ingenting serverat. Ingen talar om för en vilka rättigheter man har och det är lätt att bli överkörd av myndigheter. Därför är jag så himla tacksam och glad över att jag av en slump hittade det här föräldranätverket.

Jag har läst handikapprätt på Malmö högskola och har kunnat dela med mig av lärdomar därifrån och jag har tipsat de övriga medlemmarna om kursen. Från andra deltagare har jag kunnat få reda på saker som de redan funderat över så att jag slipper tänka ut allt själv. Det blir väldigt värdefullt, för det sparar så mycket energi.

I gruppen har vi också kunnat stötta varandra. Ibland upplever jag att samhället har väldigt lågt ställda förväntningar på mitt barn, men vi föräldrar vill ju lösa våra problem och ta oss över hinder. Vi vill ha möjlighet att njuta och glädjas och välja livet här och nu.

Min flicka är fyra år och det är bra att höra hur föräldrar till både yngre och äldre barn löser sin vardag. För mig har det varit inspirerande att höra hur andra lyckas arbeta och få saker att fungera.

Ibland känner man att man behöver vara supermänniska för att klara av allt som har med myndigheter, vård och möten att göra. Då känns det tryggt att få höra att andra har gjort den här resan och överlevt.

Under de här träffarna har jag också haft trevlig egotid. Efteråt har jag ofta varit helt slut på ett positivt sätt. Det blir så många intryck och tankar och jag har känt att jag verkligen vill engagera mig.

Från Nka har vi också fått fina tips om böcker och forskning serverat som på silverfat. Det har skötts så professionellt och bra. Det har också varit så givande att Marianne från Nka så generöst har kunnat dela med sig av sitt kontaktnät och av sina erfarenheter som mamma till ett barn med flerfunktionsnedsättning. Det har gjort att jag känner mig trygg med att slänga iväg en fråga till Nka när jag känner att jag undrar över något.

Jag har också mailkontakt med flera av deltagarna från det lärande nätverket och det är skönt att kunna bolla saker med andra när behovet uppstår. Sverige är ett avlångt och stort land och det här gör ju att man kan utbyta erfarenheter och tankar även om man bor långt från varandra."

Berättat för Helena Isaksson Baeck

Senast uppdaterad 2021-04-20 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson