Upplev naturen tillsammans

En hund och ett barn springer på en strand. Foto: Smålandsbilder

Sommaren är en perfekt tid för utevistelser och naturupplevelser, men glöm inte bort att det går att njuta av naturen året om. Det behöver inte bli så komplicerat. Här följer några tips på hur du kan upptäcka närmiljön med hjälp av alla sinnen tillsammans med ditt barn eller ungdom.

Hörsel

Vilka ljud finns? Uppfatta och urskilj de olika ljuden. Var kommer de ifrån och vad betyder de? Hur låter fåglarna, insekter, gräsklipparen, mopeden eller sommarregnet.

Syn

Leta upp spännande saker att titta och känna på. Det kan vara kottar, stenar, fjädrar eller blommor.

Lukt

Det är inte bara väldoftande blommor som stimulerar luktsinnet och ger upplevelser. Kryddväxter ger många doftsensationer. Försök också att hitta något som luktar lite illa eller starkt. Ha med burkar och gör doftburkar med era fynd.

Smak

Förstärk en upplevelse genom att lägga till en provsmakning. Var noga med att det är ätliga bär, blad eller blommor som du bjuder på.

Känsel

Med känseln upplever vi form, storlek, tyngd, struktur och temperatur. Hjälp ditt barn att känna på olika föremål som stenar, gräs, vatten, jord eller växter.

Källa: "Upplev naturen med alla sinnen: Tips och idéer för personal som arbetar med personer som har grava funktionshinder", Annika Sjöberg, Cathrine Wirén, Uppsala, Vuxenhabiliteringen, 2003.

Sammanfattningen är skriven av Ellinor Jönsson Bjurnemark

Senast uppdaterad 2021-07-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson