Väntesorg är ett av 2022 års nyord

Anna Pella och Lotta Frecon samt en bild på boken Väntesorg.

Anna Pella och Lotta Frecon föreläste om Väntesorg under konferensen Livets möjligheter som hölls i oktober. Anna Pella är just nu aktuell med sin nya bok som fått just titeln Väntesorg. Foto till vänster: Agneta Berghamre Heins

När de nya orden för 2022 presenterades förra veckan fanns begreppet väntesorg med på listan. Ordet är en beskrivning av den sorg som man som anhörig kan känna inför en annalkande förlust av en närstående.

Den så kallade nyordslistan sammanställs varje år av Språkrådet och Språktidningen. På listan hamnar ord som antingen uppfunnits eller blivit mer frekventa under året. 2021 var ordet väntesorg med på nyordslistan i Danmark och nu kom den även med på den svenska listan.

I förklaringen till vad väntesorg betyder använder Språkrådet ett citat av journalisten och författaren Anna Pella. Citatet är hämtat från tidningen Dagen där hon berättar om hur hon upplevde väntesorg vid förlusten av sin mamma: ”De 14 månader vi fick mellan beskedet och hennes död levde vi som älskade henne med väntesorg. Jag tänker att de flesta av oss drabbas av det någon gång i livet, men har kanske inte stött på begreppet. Jag har plöjt massa böcker om döden och sorg, men inte om det när någon är vid liv. Sorgeprocessen behöver inte bli lättare för att man är bekant med begreppet, men för mig, nu när orden om det är uttalade, är jag inte rädd för känslorna som kommer upp.”.

Anna Pella, som har skrivit barnbokserien Funkisfamiljen och När du ler stannar tiden, är just nu aktuell med en bok som har just titeln Väntesorg. Boken består av dagboksanteckningar som hon har skrivit till dottern Agnes som föddes med en svår flerfunktionsnedsättning. I boken beskriver hon hur det är att planera för en framtid som kanske inte finns och att försöka göra det bästa av tiden som är kvar.

Föreläsning om Väntesorg

I höstas anordnades Livets möjligheter – en konferens med fokus på personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga. Under konferensen höll Anna Pella och Lotta Frecon en föreläsning om Väntesorg. Föreläsningen går att se i efterhand i spelaren nedan.

 

Under 2023 kommer vi på Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) att publicera fler av de inspelade föreläsningarna från konferensen. Du kommer kunna ta del av en eller flera nya föreläsningar varje vecka. Alla publicerade föreläsningar hittar du på Nka Play – sidan uppdateras löpande med nya föreläsningar under året.

Läs mer om konferensen Livets möjligheter

Läs mer om 2022 års nyordslista

Senast uppdaterad 2023-01-03 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson