Intressanta exempel

Bild på kvinna som sitter med en Ipad

Foto: Pexels

Restriktioner och råd under covid-19-pandemin har gjort att anhöriga inte har kunnat erbjudas stöd på samma sätt som tidigare. Verksamheter har behövt ställa om och formerna för anhörigstödet har utvecklats och anpassats. På denna sida samlar Nka intressanta exempel på hur kommuner och verksamheter har arbetat för att kunna ge stöd eller nå ut till anhöriga under pandemin.

Förhoppningen är att exemplen ska ge inspiration kring hur man kan arbeta med anhörigstöd under pandemin och i framtiden. Sidan uppdateras kontinuerligt med nya exempel. Du hittar exemplen genom att rulla ned på sidan.

Borås stödlinje

I Borås Stad finns det en stödlinje dit invånarna kan ringa för samtalsstöd eller om man behöver praktisk hjälp med att handla.
Läs mer (Intervju med verksamhetschef Sofie Nelsén)

Anhörigtimmen på radio Gagnef

Anhörigstödet i Gagnef använder sig av lokalradion för att nå ut till invånarna. Klockan 16.00-17.00 varje torsdag sänds programmet Anhörigtimmen på Rado Gagnef 105,9 eller 107,7 MHz. Programmet fokuserar på anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående och tar upp olika teman.
Läs mer på Gagnef kommuns webbsida

Malmö stads informationssajt 

I takt med coronavirusets spridning under våren 2020 märkte Malmö stad att antalet frågor från anhöriga ökade. Socialtjänstförvaltningarna i Malmö stad lanserade därför en gemensam webbsida för anhöriga med syfte att ge vägledning och svar på de vanligaste frågorna. På sajten finns bland annat information om vilket stöd anhöriga själva kan få och vilka aktiviteter som erbjuds för anhöriga. 
Klicka här för att komma till informationssajten

"Walk-and-talk"-grupper, stödlinje och seniorradio i Gävle 

I Gävle anordnar anhörigstödet digitala samtalsgrupper och så kallade "walk-and-talk"-grupper där man träffas utomhus för att gå en promenad och prata. Här finns också en stödlinje för den som är senior, tillhör en riskgrupp eller är anhörig till någon i riskgrupp. 
Läs mer på Gävle kommuns webbsida

I Gävle sänds också "Seniorradion" – ett program där man kan önska en låt och hälsa till någon i ens närhet som är 65 år eller äldre. Programmet sänds varje fredag kl. 17.00 på Radio Gävle 102,7 MHz, med repris på måndagar kl. 13.00.
Läs mer på seniorönskningen.se

Senast uppdaterad 2021-03-23 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson