Intressanta exempel

Bild på kvinna som sitter med en Ipad

Foto: Pexels

Restriktioner och råd under covid-19-pandemin gjorde att anhöriga inte kunde erbjudas stöd på samma sätt som tidigare. Verksamheter behövde ställa om och formerna för anhörigstödet utvecklas och anpassas. På denna sida samlar Nka intressanta exempel på hur kommuner och verksamheter arbetade för att kunna ge stöd eller nå ut till anhöriga under pandemin.

Förhoppningen är att exemplen ska ge inspiration kring hur man kan arbeta med anhörigstöd under liknande händelser i framtiden. Du hittar exemplen genom att rulla ned på sidan.

Borås stödlinje

I Borås Stad skapades under pandemin en stödlinje dit invånarna kunde ringa för samtalsstöd eller om man behövde praktisk hjälp med att handla.
Läs mer (Intervju med verksamhetschef Sofie Nelsén)

Anhörigtimmen på radio Gagnef

Anhörigstödet i Gagnef använde sig av lokalradion för att nå ut till invånarna. Varje torsdag sändes programmet Anhörigtimmen på Rado Gagnef 105,9 eller 107,7 MHz. Programmet fokuserade på anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående och tog upp olika teman. Du kan lyssna på programmen i efterhand.
Läs mer på Gagnef kommuns webbsida

Malmö stads informationssajt 

I takt med coronavirusets spridning under våren 2020 märkte Malmö stad att antalet frågor från anhöriga ökade. Socialtjänstförvaltningarna i Malmö stad lanserade därför en gemensam webbsida för anhöriga med syfte att ge vägledning och svar på de vanligaste frågorna. På sajten finns bland annat information om vilket stöd anhöriga själva kan få och vilka aktiviteter som erbjuds för anhöriga. 
Klicka här för att komma till informationssajten

"Walk-and-talk"-grupper och seniorradio i Gävle 

Under pandemin startade anhörigstödet i Gävle digitala samtalsgrupper och så kallade "walk-and-talk"-grupper där man träffades utomhus för att gå en promenad och prata. 
Läs mer på Gävle kommuns webbsida

I Gävle sänds också "Seniorradion" – ett program där man kan önska en låt och hälsa till någon i ens närhet som är 65 år eller äldre. Programmet sänds varje tisdag kl. 09.00 på Radio Gävle 102,7 MHz.
Läs mer på seniorönskningen.se

Senast uppdaterad 2022-12-19 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson