Emma orkade inte be om hjälp

Illustration som visar två händer som håller runt ett hjärta.

Foto: Istock

När mamman gick in i väggen blev hon deprimerad och förlorade energin till det mesta i livet. Vid sidan stod dottern Emma, idag 18 år, och kände att hon plötsligt förlorade den nära kontakten till sin mamma, en närhet som tidigare hade varit så självklar.

– Hon orkade inte längre prata om hur jag mådde och lyssna på vad jag hade varit med om under dagen. Hon kunde inte hjälpa mig när jag behövde henne. Så jag slutade försöka nå henne, berättar Emma.

Dessutom fick Emma ta ett stort ansvar för hemmet, tillsammans med mammans sambo.

– Mamma är egentligen en glad person, som tycker att det är viktigt med kommunikation, men den medicin hon fick gjorde att hon stängde av sina känslor.

För Emma blev det en svår tid. Hon höll masken inför vännerna och i samtalen med de vuxna på skolan, men drog sig undan mer och mer och hade till slut svårt att lämna sitt rum. Hon fokuserade mer på hur mamma mådde än på hur hon själv hade det.

– Jag hade behövt någon som lyssnade, men jag trodde inte att någon skulle orka höra på mig.

Vändningen kom när hon hörde en föreläsning om projektet ME-WE, om unga omsorgsgivare. Det var så mycket som stämde in på hennes egen situation och hon vågade ta kontakt med projektet. Hon har också till slut fått samtalsstöd via vården.

Idag har mamma börjat jobba och Emma mår bättre, men hon kämpar fortfarande med stress, panikattacker och att ta sig ut från rummet.

– Men jag kan hantera det bättre och bättre. Jag kan prata med mamma nu och är mer öppen med kompisarna. Men jag måste lära mig ännu mer att det är ok att be om hjälp.

En stor glädje för henne är de nya vännerna i ME-WE.

– Vi blev som en extra familj för varandra, vi hörs och kollar hur alla mår. Och nu är vi några som skulle vilja gå en ledarutbildning för att stödja andra som har haft det som vi.

Hennes råd till andra unga anhöriga är att förstå att man inte är ensam.

– De vuxna vill hjälpa, de finns där för dig. Och även om du inte vill berätta för kompisarna kan du fråga om de vill göra något, ta en promenad eller bowla. Det är viktigt att ha lite kul också.

Text: Sara Bergqvist Månsson
Publicerad 2022-03-04

Senast uppdaterad 2022-03-04 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson