Reportage: Nadja visade vägen till det viktiga i livet

Fanny Ambjörnsson.

Fanny Ambjörnsson har skrivit boken "Om Nadja" som handlar om hennes lillasyster. Under föreläsningen berättade hon om livet med Nadja, som var i behov av hjälp dygnet runt. Foto: Josefine Göransson

Om Nadja var titeln på den sista föreläsningen under konferensen Livets möjligheter 2022. Det är också titeln på författaren, genusvetaren och socialantropologen Fanny Ambjörnssons bok om sin lillasyster Nadja, som föddes med grava fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar och var i behov av hjälp dygnet runt.

– Hur vi än försöker är Nadja en hemlighet, konstaterade Fanny Ambjörnsson, som varvade föreläsningen med att läsa stycken ur sin bok med filosofiska funderingar kring vad ett gott liv är, och frågor om hänsyn, olikhet och att ge och ta emot omsorg.

Även om Nadja står i centrum för berättelsen finns hela Fanny Ambjörnssons familj närvarande. En familj som levde i något hon på ett kärleksfullt sätt kallar familjeröran. För även om uppväxten präglats av Nadjas omfattande hjälpbehov, så går det inte att ta miste på den kärlek hon ger uttryck för, både när det gäller Nadja och sin övriga familj.

Läs hela reportaget

Se den inspelade föreläsningen

Senast uppdaterad 2023-02-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson