TV4 nyheterna: Forskare slår larm om anhörigas situation

Äldre man i rullstol jämte sin dotter

Illustration: AI

I ett inslag i TV4 Nyheterna slår forskare larm om att Sverige står inför en brist på beredskap för kommande ökning av den äldre befolkningen vilket ökar trycket på anhöriga.

I ett inslag i TV4 nyheterna slår forskare slår larm om att Sverige står inför en brist på beredskap för den betydande ökningen av äldre befolkning i de kommande åren. Det förväntas att fler anhöriga kommer att behöva ta hand om sina äldre släktingar på egen hand. I inslaget medverkar Gunilla Nordberg som under 13 års tid vårdade sin mamma hemma fram till hennes bortgång förra året.

Se inslaget från TV4 Nyheterna här.

Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister Foto: Kristian Pohl AB/Regeringskansliet

Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister Foto: Kristian Pohl AB/Regeringskansliet

I ett uppföljande inslag medverkar Anna Tenje, Äldre- och socialförsäkringsminister som  lyfter vikten av att rekrytera fler personal till vård och omsorgsyrken, höja attraktionskraften och göra arbetsmiljön bättre inom vården för att möte framtidens utmaningar. Äldreministern lyfter också välfärdsteknik som ett viktigt komplement som kan underlätta medarbetarnas arbete.

En viktig del framöver är den satsning på anhörigstöd som behöver göras, där varje krona en kommun satsar på just anhöriga får man tillbaka många gånger om säger Anna Tenje.

Se inslaget med Anna Tenje, Äldre- och socialförsäkringsministern här

Källa: TV4 Nyheterna

Senast uppdaterad 2024-02-22 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Paul Svensson