Lasses berättelse

"Hur jag än försökte fick jag det inte att gå ihop. Nu kan vi fylla luckorna tillsammans."

Det är Lasses mormor som ringer till Randiga Huset och berättar att hon är orolig för sitt barnbarn. Han heter Lasse och hans mamma dog för några månader sedan. Mormor försöker hälsa på Lasse och hans pappa så ofta hon kan. Besöken gör henne bekymrad. Lasse har dragit sig tillbaka allt mer och samtalen mellan far och son är fåordiga. När hon försöker prata med pappan säger han att prat inte förändrar det som skett så det är lika bra att lägga locket på och gå vidare.

Efter ett långt samtal om hur mormor kan vara till stöd för Lasse föreslås att han ska komma på samtal till Randiga Huset. Redan vid första besöket förstår personalen att familjen inte berättat hela sanningen kring mammans död för Lasse och hans tankar upptas helt av att försöka fylla i luckorna. Han kan inte sova på nätterna och i skolan har han svårt att koncentrera sig. För att hjälpa Lasse vidare i sin sorg känns det viktigt att han får svar på sina frågor och att han och pappa skapar förutsättningar för en bra dialog. De kommer därför överens om att bjuda in pappa till nästa samtal. När det är dags att avsluta för dagen säger Lasse:

"Det här är första gången som jag på riktigt pratar om mammas död. Det känns jätteskönt."

Vid nästa tillfälle kommer pappan först på egen hand och i ett förtroligt samtal sätter han ord på något mycket svårt:

"Det gör så ont att jag inte kan prata utan att börja gråta och jag vill inte att andra ska se hur svag jag är."

Det fortsatta samtalet handlar till stor del om förtvivlan och känslan av otillräcklighet, om rädsla att inte kunna finnas där för sin son och om hur svårt det är att hitta orden som bryter tystnaden som uppstått mellan dem. När Lasse ansluter till samtalet pratar de för första gången om det som hände och börjar bygga på en dialog där de kan mötas i sin sorg. Familjen går idag i stödgrupp. Lasse har fått svar på sina frågor vilket gör att hans sömn fungerar och arbetet i skolan går bättre. Pappa får stöd att hantera sina känslor och de utmaningar han upplever i sitt föräldraskap. Lasse, pappa och mormor ses ofta och idag kan de ha trygga och förtroendefulla samtal. De pratar ofta om mamma. Om minnen och saknad och tillsammans lagar de mammas favoriträtter.

Texten publicerades 2016

Senast uppdaterad 2021-01-18 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson