Anhörigdagen 2022 belyste könsskillnader bland anhöriga

Mark Levengood.

Författaren och programledaren Mark Levengood modererade webbinariet.

Den 6 oktober varje år är det den nationella och numera även europeiska anhörigdagen. Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) bjöd i samband med det in till ett webbinarium där de medverkande belyste anhörigskap ur ett jämställdhetsperspektiv och berättade om den nyligen publicerade europeiska strategin för vård och omsorg.

Moderator för de två timmarna var författaren och programledaren Mark Levengood. Han inledde med att hälsa alla välkomna och presenterade temat för webbinariet.

–  Årets tema är jämställdhet och ni kommer att märka under webbinariets gång att det finns fler aspekter av detta än vad man kanske först tror. Jag hoppas att webbinariet ska bidra till att man får nya tankar, nya insikter och ser att man inte är ensam – för det är man inte.

Under webbinariet berättade Stecy Yghemonos, direktör för Eurocarers, om anhöriga i Europa. Han pratade om hur många som är anhöriga, vilka insatser de gör, vilket behov av stöd de har och hur omsorgsgivandet skiljer sig mellan kvinnor och män.

Data som Eurofound har sammanställt och publicerat visar att minst tolv procent av den vuxna befolkningen i EU ger omsorg till en närstående minst två gånger i veckan. Det motsvarar cirka 44 miljoner människor. Datan är från 2020 och Stecy Yghemonos förklarade att antalet anhöriga idag troligtvis är högre än så.

– Enligt vår uppfattning handlar det snarare om 50-100 miljoner personer. Men även om vi håller oss till siffran på 44 miljoner så talar vi om ett betydande antal människor. Det är en befolkningsgrupp som inte kan ignoreras, sa han.

Läs hela artikeln

Senast uppdaterad 2022-10-14 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson