Utbildningsfilm om anhöriga till personer med psykisk ohälsa

En illustration som visar en man som sitter på en klippa vid vatten.

Illustration: Mattias Gordon

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) har tagit fram en kostnadsfri utbildningsfilm som handlar om anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Den vänder sig till studenter/elever som går utbildningar som leder till arbete inom hälso- och sjukvård, socialtjänst eller liknande.

Utbildningsfilmen innehåller information som kan vara viktig att ha med sig i möten med personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Här får du bland annat veta mer om anhörigas situation, anhörigas betydelse vid återhämtning, och den nationella anhörigstrategin. Innehållet bygger på forskning och beprövad erfarenhet.

Utbildningsfilmen är uppdelad i följande teman:
1. Vilken betydelse har anhöriga vid återhämtning ur den återhämtades perspektiv?
2. Hur ser anhörigas situation ut?
3. Vad kan vara betydelsefullt stöd för anhöriga?
4. Sveriges första nationella strategi inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Utbildningsfilmen kan ses enskilt eller i grupp i samband med undervisning.

I utbildningsfilmen medverkar Mats Ewertzon, forskare och möjliggörare vid Nka, och Ingrid Lindholm, möjliggörare och praktiker vid Nka.

Klicka här för att registrera dig och få tillgång till utbildningsfilmen

För mer information:

Foto på Mats Ewertzon
Mats Ewertzon

Möjliggörare/forskare, Psykisk ohälsa

Mats Ewertzon är legitimerad sjuksköterska och filosofie doktor i medicinskvetenskap med inriktning hälso- och vårdvetenskap. Mats har i många år varit verksam inom psykiatrisk vård som sjuksköterska, utbildnings- och utvecklingsledare samt projektledare, och på senare år som lärare vid universitet och högskolor. Mats är affilierad forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola i Stockholm.

Under åren har Mats genomfört flera studier rörande anhöriga till personer med psykisk ohälsa, med särskilt fokus på deras livssituation och erfarenheter av kontakten med psykiatrisk vård. Avhandlingen "Familjemedlem till person med psykossjukdom: bemötande och utanförskap i psykiatrisk vård" har sitt fokus på anhörigas erfarenhet av bemötandet från vårdpersonal och dess betydelse för eventuell känsla av utanförskap gällande vården. I avhandlingen utvecklades ett frågeformulär, Family Involvement and Alienation Questionnaire, vilket är under utveckling för anpassning till flera vårdområden.
Foto på Ingrid Lindholm
Ingrid Lindholm

Möjliggörare/praktiker, Anhöriga och psykisk ohälsa

Senast uppdaterad 2024-10-09 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson