Webbinarium: Anhörigas perspektiv på vårdkvalitet för personer med flerfunktionsnedsättning

Illustration som visar en person som kramar om en person i rullstol

Illustration: Lotta Blom

Med utgångspunkt i en ny studie lyfter Nka i detta webbinarium vården för personer med omfattande funktionsnedsättning. Det presenteras också ett gott exempel från en verksamhet som är skapad för personer i målgruppen.

Innehåll:

• Presentation av studien ”Anhörigas perspektiv på vårdkvalitet för vuxna personer med flerfunktionsnedsättning”. Personer med funktionsnedsättning har rätt till hälso- och sjukvård som alla andra. Trots detta får vuxna personer med intellektuella funktionsnedsättningar sämre vård. Genom tolv intervjuer undersöktes anhörigas upplevelser och erfarenheter av hälso- och sjukvården för vuxna med flerfunktionsnedsättning. Resultatet visar att anhöriga tycker att kvaliteten i hälso- och sjukvården borde grundas i en helhetssyn som omfattar anhöriga och professionellas gemensamma särskilda kompetens. Detta gemensamma kompetensutnyttjande tillsammans med samordningsinsatser behöver utvecklas.

Erfarenheter från Primo-team inom primärvården i Region Västerbotten som arbetar för att förbättra vården för personer med funktionsnedsättning. Genom personcentrerat arbetssätt, teamarbete, medicinska uppföljningar och kontinuitet ökas kvalitén för patienter med funktionsnedsättning.
 
Samtal utifrån studien och erfarenheter från Primo-team.
 

Målgrupp för webbinariet

Webbinariet vänder sig till anhöriga, professionella och andra intresserade som möter personer med flerfunktionsnedsättning eller andra funktionsnedsättningar.

Medverkande:

Marie Matérne, leg hälso- och sjukvårdskurator och docent i socialt arbete, Örebro Universitet och Marie Holmefur, leg arbetsterapeut och professor i arbetsterapi. Örebro Universitet.

FOTO på Marie och Marie Fotograf: Linda Harradine

Fotograf: Linda Harradine

 

Elisabeth Säfvenberg, Samordnare för Primo-teamen i Västerbotten, Utvecklingskoordinator Habiliteringscentrum. Region Västerbotten

Elisabeth Säfvenberg

 

Maria Ahlqvist, Nka moderator.

Maria Ahlqvist

När: Torsdagen den 24 oktober, kl: 15.00-16.15
Var: På webben via Zoom

Klicka här för anmälan

Senast uppdaterad 2024-06-18 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson