Nytt kompetenscentrum sprider kunskap om förvärvad hjärnskada

Ingela Ljunggren Törnblad och Kristofer Kruuse.

Ingela Ljunggren Törnblad och Kristofer Kruuse har varit med i projektet sedan start. Foton: Privata

2022 inleddes ett arvsfondsprojekt för att starta upp ett nationellt kompetenscentrum för förvärvad hjärnskada. Projektet är nu inne i sitt slutskede och arbetet har resulterat i en webbplats som syftar till att samla tillgänglig information för personer med förvärvad hjärnskada, deras anhöriga och profession.

Varje år drabbas cirka 70 000 personer av en förvärvad hjärnskada, det vill säga en skada på hjärnan som inträffar efter födseln. Skadan kan orsakas av en olycka, sjukdom, våld eller annan händelse. Hur man påverkas av en hjärnskada är individuellt men för en del kan det resultera i långvariga eller permanenta besvär som påverkar det vardagliga livet.

– När du får en allvarlig hjärnskada får du ofta en nedsättning i dina förmågor och din kognitiva förståelse för omvärlden. Man kan förklara det som att allt går långsammare att processa. Det är en funktionsnedsättning som många gånger inte syns på utsidan, förklarar Kristofer Kruuse, redaktör i projektet.

När en person drabbas av en förvärvad hjärnskada påverkas också dennes anhöriga. Att vara anhörig till en person med förvärvad hjärnskada innebär för många att man behöver ta ansvar för att planera den drabbades vardag, vara en röst åt sin närstående och inte minst att koordinera alla dennes kontakter.

Läs hela artikeln om det nya kompetenscentrumet

Senast uppdaterad 2025-02-03 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson