Nya demensstrategin vill stärka stödet till anhöriga
Malin Danielsson, seniorpolitisk talesperson, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, och socialminister Jakob Forssmed presenterade strategin vid en presskonferens. Foto: Svante Rinalder/Regeringskansliet
En anhörigkontakt och en nationell informationsportal är två konkreta förslag i regeringens nya nationella demensstrategi Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025-2028. Den omfattar hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst.
Den nationella demensstrategin, som är en utveckling av 2018 års strategi för omsorg om personer med demenssjukdom, förtydligar områden som är av särskild vikt för personer som har en demenssjukdom, lyfter utvecklingsområden och följer dess utveckling. Den är ett komplement till Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom – Stöd och styrning och ledning.
Strategin syftar till att belysa hur samhället kan förbättra stödet till personer som har fått eller riskerar att få en demenssjukdom. Den har två viktiga utgångspunkter; att demenssjukdom inte är en del av det normala åldrandet. Även om demenssjukdomar inte kan botas, så kan de motas. Det innebär i sin tur vikten av att vården och omsorgen utgår från ett förebyggande perspektiv. Den andra utgångspunkten är att det även efter en demensdiagnos ska gå att leva ett värdigt och meningsfullt liv. Varje dag, vecka och år räknas, både för personer med demenssjukdom och deras anhöriga.
Senast uppdaterad 2025-02-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson