Ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention: ”Det handlar om livet”

Socialminister Jakob Forssmed.

Socialminister Jakob Forssmed. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

”Ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen, och där ingen ska behöva hamna i en situation där den enda utvägen upplevs vara självmord”. Det är visionen för den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention som regeringen nu fattat beslut om.

– Strategin heter Det handlar om livet. För det är precis vad de här frågorna handlar om. Möjligheterna att må bra. Att ha en plats i samhället. Att erbjudas nya chanser i livet och kunna se på framtiden med hopp, inte med förtvivlan, sa Jakob Forssmed (KD), socialminister, i samband med att strategin presenterades under fredagen.

Strategin ska skapa en gemensam och långsiktig inriktning för arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention under de kommande tio åren. Den ska hjälpa till att främja psykiskt välbefinnande, förebygga psykisk ohälsa och suicid, samt förbättra livsvillkoren för personer som lever med psykiatriska tillstånd. Strategin bygger på fyra mål och sju delmål (se faktaruta längre ner).

– Utöver det innehåller strategin ett 70-tal prioriteringar som ska vägleda arbetet med att uppfylla målen och delmålen. Vi pekar ut vägen för vad vi som samhälle behöver sträva efter och vad som måste prioriteras för att nå målen och slutligen visionen, sa Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.

Hela samhällets ansvar

Under pressträffen betonades flera gånger att frågor som rör psykisk hälsa inte är något som bara ska behandlas inom vård och omsorg, utan det är ett arbete som berör hela samhället.

– Vi behöver se frågor om psykisk ohälsa och suicidprevention som hela samhällets ansvar. Det är inte ensamt ett ansvar för hälso- och sjukvården. Vi behöver nu använda och mobilisera hela samhällets resurser i arbetet för att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och suicid och skapa förutsättningar för en god och tillgänglig vård och omsorg vid psykisk ohälsa. Problemen måste både mötas och lösas gemensamt, sa Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister.

Som ett komplement till strategin presenterar regeringen också en handlingsplan för insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention.

– Psykisk hälsa är inte bara en fråga om vård, utan det handlar också om att skapa ett samhälle som främjar välmående. Det är också därför strategin och handlingsplanen ser ut som de gör, att de är så pass heltäckande. Förutom att bara vårda personer som mår dåligt måste vi också jobba med de existentiella frågorna, den existentiella hälsan – ensamhet, stress, mening, betonade Leonid Yurkovskiy, Sverigedemokraternas ledamot i socialutskottet, vid pressträffen.

Psykisk ohälsa – en folkhälsoutmaning

I den skrivelse som regeringen lämnat över till riksdagen står det att psykisk ohälsa förväntas vara den dominerande folkhälsoutmaningen år 2030. Det gäller inte bara i Sverige utan också globalt. Man betonar också att psykisk ohälsa och suicid medför konsekvenser för individen, men även för dennes anhöriga.   

– Utmaningarna när det gäller psykisk ohälsa är inte unika för Sverige. I hela världen är psykisk ohälsa och suicid stora folkhälso- och samhällsproblem med omfattande konsekvenser inte bara för den individ som drabbas utan också för de anhöriga som finns nära och efterlevande, liksom samhället i stort, sa Camilla Waltersson Grönvall. 

Bakgrund och uppdrag

26 myndigheter och ett stort antal andra aktörer har deltagit i arbetet med att ta fram ett underlag till strategin. I denna process har Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) medverkat och betonat anhörigperspektivet. Förslaget till strategin lämnades över i september 2023 och sedan har det pågått ett intensivt arbete med att ta fram strategin, berättade Jakob Forssmed under pressträffen på fredagen.    

Utöver strategin har regeringen också fattat beslut om ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och ytterligare cirka 25 myndigheter som handlar om att samordna, stödja och följa upp genomförandet av strategin.

Läs mer om den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention

Läs eller ladda ner handlingsplanen 

Läs också: Helhetsgrepp och uppföljning betonas i förslag till nationell strategi för psykisk hälsa

Läs också: Ny nationell hjälplinje har öppnat

Mål och delmål med strategin

Mål

• En förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen.

• Färre liv förlorade i suicid.

• Minskade påverkbara skillnader i psykisk hälsa.

• Minskade negativa konsekvenser på grund av psykiatriska tillstånd.

Delmål

• Ökat fokus på att stärka psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa som resurs för individ och samhälle.

• Ökade investeringar i barn och unga för en god psykisk hälsa genom hela livet.

• Ett inkluderande och hållbart arbetsliv som främjar psykisk hälsa.

• Ett inkluderande samhälle med delaktiga invånare.

• Vård och omsorg som möter patienters och brukares behov.

• Stärkt suicidpreventivt arbete.

• Stärkt kunskapsutveckling inom området psykisk hälsa och suicidprevention.

Senast uppdaterad 2025-01-10 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson