Uppföljning av anhörigstrategin
Illustration: Mattias Gordon
En uppföljning av den nationella anhörigstrategin har tagits fram. Syftet är att få redskap att mäta hur stöd och anhörigperspektiv ser ut i kommuner och regioner. Nka har bidragit med vägledning till Socialstyrelsen.
Många människor stödjer och vårdar en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. När det sker under en längre tid benämns det som anhörigvård. Det kan kännas meningsfullt, men också påverka människors hälsa, ekonomi och förutsättningar att arbeta. 2022 tog regeringen fram en anhörigstrategi. Nu har Socialstyrelsen presenterat ett uppföljningsförslag som handlar om att kunna mäta huruvida anhöriga får det stöd som de behöver. Det handlar bland annat om att ta reda på om anhöriga får utbildning och information, hälsofrämjande insatser, stödsamtal och avlösning samt om hälso- och sjukvården, omsorgen och kommunerna har tillräckligt mycket kunskap om hur anhöriga kan göras delaktiga i de insatser som görs för dem och deras närstående. Nka har genom hela processen bistått Socialstyrelsen med vägledning, kontakter och underlag.
– Det är inte enkelt att mäta det stöd som anhöriga ger, säger Nka:s verksamhetschef Lennart Magnusson. Vi vet att mer än en miljon människor tar hand om närstående och att det är en samhällsbärande insats. Därför är det så bra att regeringen tar den här frågan på allvar och vi är naturligtvis glada över att kunna vara en del av det arbetet.
Mer information om nationella anhörigstrategin hittar du här
Senast uppdaterad 2023-10-04 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson