Tusen röster om anhörigskap – ny rapport lyfter behovet av stöd

Mårten Jansson, Ingrid Lindholm, Mats Ewertzon.

Några av de som medverkade under sändningen var Mårten Jansson, utredare vid NSPH, Ingrid Lindholm, praktiker och möjliggörare vid Nka, och Mats Ewertzon, forskare och möjliggörare vid Nka. Foton: NSPH/Caroline Andersson, samt privata.

I början av april anordnade NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa) en webbsändning med titeln ”Att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa – så påverkar det livet och så kan stödet förbättras”. Sändningen vände sig till beslutsfattare och personal inom vård och omsorg, samt andra med intresse för frågan. Totalt lyssnade närmare 300 personer på de olika föredragen som fokuserade på hur anhöriga upplever sina livsvillkor, sin livskvalitet och stödet från samhället.

En av föreläsarna var Pia Elofsson Varis, Hjärnkollsambassadör. Hon föreläser i olika sammanhang om sina erfarenheter av att vara mamma till en dotter med ätstörningar. Under sändningen berättade hon att allt vändes upp och ner när dottern Amanda drabbades av ätstörningar i tonåren.

– Oron var med mig hela tiden. Jag kände en enorm maktlöshet. Hela tillvaron präglades av kamp och konflikter med min dotter – som inte ville bli frisk. Jag försökte vara stark, men på nätterna grät jag av förtvivlan. Jag fylldes också av skuldkänslor över att jag inte räckte till, varken hemma eller på jobbet. Till sist blev jag sjukskriven på deltid för stressrelaterat ångesttillstånd.

Läs hela artikeln

Senast uppdaterad 2025-04-25 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson