Tidigare KD-politiker blir särskild utredare för regeringens suicidöversyn
Under tisdagen meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att Emma Henriksson har utsetts till särskild utredare för en översyn av vissa frågor inom det suicidpreventiva området. Pressfoton: Ninni Andersson/Regeringskansliet och Sveriges riksdag
Emma Henriksson, tidigare riksdagsledamot för Kristdemokraterna (KD), har utsetts att leda den översyn av vissa frågor inom det suicidpreventiva området som regeringen tidigare beslut om. Utnämningen offentliggjordes av socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en pressträff under tisdagen.
Han inledde träffen med att berätta att närmare 1200 personer tar sitt liv varje år, och att det bakom varje siffra i statistiken döljer sig många andra berörda som familj, släkt och vänner.
– Varje självmord är ett för mycket, och regeringens avsikt är att stärka det förebyggande arbetet på det här området, sade han.
Ensam utredare
Det ska bland annat ske genom det nu aktuella utredningsuppdraget, förklarade Jakob Forssmed.
– Jag är glad att idag kunna presentera Emma Henriksson – som regeringen utsett att leda detta viktiga uppdrag. Emma Henriksson har omfattande erfarenhet inom området psykisk hälsa, vård och omsorg, sade han.
Emma Henriksson blir ensam utredare – så kallad särskild utredare. Till utredningen kommer det även att knytas ett antal experter och sakkunniga personer. Utredningen ska bland annat analysera och föreslå hur en haverikommission vid självmord kan se ut (något som Nka berättat om tidigare).
– Vidare ska man kartlägga vilket stöd som olika samhällsaktörer ger anhöriga efter att en person begått självmord, förklarade Jakob Forssmed.
”Angeläget uppdrag”
Vid pressträffen tackade Emma Henriksson för förtroende att få leda utredningen, och underströk att det är ett svårt men också angeläget uppdrag.
– Självmord är en konsekvens av en psykisk sjukdom, och något som vi förhoppningsvis kan förebygga. För mig känns det viktigt att få delta i det suicidförebyggande arbetet – att vi kartlägger vad skulle vi kunna göra mer av och tidigare, sade hon.
Emma Henriksson betonade att insatserna inte bara är viktiga för personen med psykisk ohälsa, utan också för människorna runtomkring den som är sjuk.
– Det är många som drabbas, konstaterade hon.
Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 1 oktober 2024.
På regeringens webbplats kan du ta del av det åttasidiga utredningsdirektivet
Text: Barbro Falk
Senast uppdaterad 2023-02-22 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson