Samtalsledare sökes till stödgrupper för unga anhöriga

Logga med texten "YTAN – Digitalt stöd för unga anhöriga"

YTAN för unga söker nu samtalsledare till sina kommande stödgrupper. Träffarna sker digitalt och leds av personer som har erfarenhet av att möta anhöriga och kunskap inom området.

Stödgrupperna riktar sig till personer i åldrarna 18-30 år som är anhöriga till någon med Huntingtons sjukdom, Alzheimers sjukdom eller annan neurodegenerativ sjukdom. Under träffarna får deltagarna möjlighet att prata om sina tankar, känslor och erfarenheter och samtidigt lyssna på andra. Samtalen utgår från olika teman som har tagits fram tillsammans med unga anhöriga.

Samtalsledarens roll innebär bland annat att introducera träffarnas teman, fördela ordet, ställa frågor och få deltagarna att känna sig trygga i att dela med sig av sådant som kan vara svårt. Varje grupp leds av två samtalsledare och innan gruppen startar får ledarna en introduktion och utbildning i materialet som ska användas.

Att vara samtalsledare är ett uppdrag som man genomför inom ramen för sin tjänst eller volontärt. Det utgår alltså inte någon ersättning till samtalsledarna.

Är du intresserad av att vara samtalsledare under hösten 2024 och/eller våren 2025? Välkommen att kontakta Maria Ahlqvist, ansvarig för stödgrupperna, för mer information. Se kontaktuppgifter nedan. 

Läs mer om stödgrupperna på www.ytanforunga.se

Webbplatsen www.ytanforunga.se är framtagen inom arvsfondsprojektet ”Det handlar om att orka på obestämd tid – digitala stödinsatser för unga” på initiativ från Riksförbundet Huntingtons sjukdom (RHS) i samarbete med Alzheimerfonden, Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och Spinocerebellära ataxier (SCA). 

För mer information

Foto på Maria Ahlqvist
Maria Ahlqvist

Möjliggörare/praktiker, Anhöriga och funktionsnedsättning

Maria är socionom och har arbetat som kurator på Habiliteringen vid Riksgymnasiet för ungdomar med rörelsehinder, Bräcke diakoni. Hon har också bred erfarenhet av anhörigfrågor och har bland annat varit med och utformat två material att ha som utgångspunkt för samtal: Studiecirkelmaterialet "När jag inte längre är med" som vänder sig till föräldrar som har vuxna söner och döttrar med funktionsnedsättning, och samtalsmaterialet "Fokus på mig, Vuxensyskon" för den som är syskon till någon med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.
Maria har mött många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning genom att vara ledare för samtalsgrupper och föräldrahelger där föräldrar till barn med olika diagnoser har fått möjlighet att träffas.

Senast uppdaterad 2024-08-26 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson