Ny socialtjänstlag klubbad – träder i kraft i juli

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) hoppas att den nya lagen bland annat ska bidra till att barn i större utsträckning blir lyssnade på och får sina rättigheter tillgodosedda. Foton: Magnus Liljegren/Regeringskansliet (från pressträff där regeringens förslag om en ny socialtjänstlag presenterades) och Pixabay
Under tisdagen stod det klart att riksdagen antagit en ny socialtjänstlag. Med den nya lagen ska socialtjänsten bli mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad.
Den nya lagen börjar gälla den 1 juli i år och ersätter den tidigare socialtjänstlagen som funnits i över 40 år. Den är tänkt att vara mer anpassad efter hur dagens samhälle och behov ser ut.
Något som stärks i den nya lagen är barnrättsperspektivet. Det förtydligas att barnets bästa ska vara i fokus vid bedömningar, att barn har rätt till information om insatser och att det ska säkerställas att barn förstått informationen.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vill se förändringar direkt efter att lagen trätt i kraft i sommar, bland annat att orosanmälningar som inkommer till socialtjänsten blir digitalt sökbara. På så sätt ska socialtjänsten tidigare kunna upptäcka barn som riskerar att fara illa.
– Jag hoppas att den nya lagen ska leda till att fler barn skyddas från kriminalitet genom tidiga insatser, att barn i större utsträckning blir lyssnade på och får sina rättigheter tillgodosedda. Att ge barn en trygg uppväxt och en ljus framtid är en social investering som kommer göra Sverige gott över lång tid framåt, säger Waltersson Grönvall i en artikel på regeringens webbplats.
Senast uppdaterad 2025-05-20 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson