Idrotten – en väg till hälsa och välmående för personer med IF och deras anhöriga
Jesper Eriksson tävlade med sitt lag IFK Tumba handboll under Special Olympics Games i Malmö. Foto: Parasport Sverige
– För mig som förälder är det en stor trygghet att veta att min son Jesper, som har en intellektuell funktionsnedsättning (IF), tack vare idrotten ingår i ett socialt sammanhang. Idrotten är tveklöst ett väldigt bra verktyg för utveckling, gemenskap och kommunikation för alla, vilket även inkluderar personer med IF, säger Suss Eriksson, idrottslärare och tränare för IFK Tumba handboll.
Suss Eriksson är en av många anhöriga som engagerar sig för att personer med intellektuell funktionsnedsättning, IF, ska ha en god hälsa. Hon har även ett mångårigt, starkt engagemang i Special Olympics, som är Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
I juni i år anordnades Special Olympics Games i Malmö och samlade cirka 1 000 idrottare som tävlade i 12 olika idrotter.
En av de många deltagarna var handbollsspelaren Jesper Eriksson som tävlade med sitt lag: IFK Tumba handboll. Jesper har Downs syndrom med autism och idrotten betyder väldigt mycket både rent socialt, men även hälsomässigt för honom.
– Det var en härlig stämning och rörelseglädjen gick inte att ta miste på, konstaterar Jespers mamma Suss Eriksson, som är idrottslärare och tränare för IFK Tumba handboll sedan många år. Hon är en av de många anhöriga som engagerar sig i Special Olympics och har under lång tid arbetat för att personer med funktionsnedsättning ska ges möjlighet till en god hälsa.
Senast uppdaterad 2022-10-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson