Doktorander sökes till forskningsprojekt
Linnéuniversitetet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) söker doktorander till två forskningsprojekt inom området Barn som anhöriga och unga omsorgsgivare. Den ena doktorandtjänsten avser forskningsprojektet YOUNG-KIN – Barn som anhörigas psykiska hälsa och den andra avser CANOK – Barn som anhöriga i skolan.
YOUNG-KIN – Barn som anhörigas psykiska hälsa
Syftet med detta forskningsprojekt är att stärka det psykiska välbefinnandet hos barn som är anhöriga. Projektet är en vidareutveckling av det arbete som gjorts avseende utveckling och införande av ME-WE-modellen, som är en förebyggande psykosocial och psykoedukativ insats. I detta forskningsprojekt ska ME-WE-modellen anpassas till barn som anhöriga mellan 12 och 15 år. Forskningsprojektet startar med en kartläggning av hur situationen och det psykiska välbefinnandet ser ut för dessa barn. Parallellt med kartläggningen ska en anpassad stödinsats, baserad på ME-WE modellen, tas fram.
Du kommer att vara med i ett projektteam bestående av forskare och fältarbetare. I arbetsuppgifterna ingår forskarutbildning fram till doktorsexamen motsvarande fyra års heltidsstudier. Projektet finansieras av Forte och Fakulteten för hälso- och livsvetenskap, Linnéuniversitetet.
CANOK – Barn som anhöriga i skolan
Syftet med detta forskningsprojekt är att stärka skolsköterskor i att identifiera elever (7–17 år) som upplever psykisk ohälsa på grund av sin roll som barn som anhöriga. Forskningsprojektet ska bidra till att öka medvetenheten om barn som anhöriga och ge verktyg för skolsköterskor att identifiera, förstå och stödja dessa barn och främja deras psykiska hälsa. Du kommer att vara med i ett projektteam bestående av forskare och fältarbetare. I arbetsuppgifterna ingår forskarutbildning fram till doktorsexamen motsvarande fyra års heltidsstudier.
Forskningsprojektet kommer att involvera Skolsköterskeföreningen och elevhälsan i de medverkande kommunerna. Forskningsprojektet finansieras av Familjen Kamprads stiftelse och Fakulteten för hälso- och livsvetenskap, Linnéuniversitetet.
Ansökan
Fullständiga annonser och mall för ansökan finns på Linnéuniversitetets hemsida
Sista ansökningsdag är den 15 mars 2023.
För mer information
FoU-ledare och forskare
Under sin yrkesverksamhet har Elizabeth arbetat nationellt och internationellt med forskning, utveckling och utbildning inom anhörigskap och anhörigstöd i ett livsloppsperspektiv med ambitionen att forska och utveckla nya innovativa tjänster för närstående i behov av hjälp, vård och stöd och deras anhöriga. En forskning och utveckling som sker i samverkan med såväl de närstående och deras anhöriga som vård- och omsorgspersonal och beslutsfattare.
Hon är sedan många år styrelseledamot i Eurocarers, där hon också varit ordförande. Eurocarers är en europeisk icke-statlig organisation bestående av nationella forskningscentra och nationella anhörigföreningar från EU:s alla 28 medlemsländer.
Elizabeth leder Nka:s forskninggren vid Linnéuniversitetet. Hon är huvudforskare i ett flertal forskningsprojekt med finansiering från Forte och familjen Kamprads stiftelse och i det stora EU Horizon Europé-projektet WELL CARE med femton parter i fem länder och tolv samverkansparter i Sverige. Vidare var Elizabeth en av initiativtagarna till ansökan om att få driva det nationella kompetenscentret för anhörigfrågor – Nka.
Senast uppdaterad 2023-02-13 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson