”Stöd till anhöriga är en insats som lönar sig”

Gunilla Malmborg och Äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje.

Äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) tog emot utredningens betänkande "Stärkt stöd till anhöriga" från den särskilda utredaren Gunilla Malmborg i slutet av augusti. Foto: Regeringskansliet

Kontaktperson till anhöriga, förstärkt stöd till barn som anhöriga, lagstadgat stöd till syskon till sjuka barn, samt en informationsportal för samlad information. Det är några av förslagen i betänkandet ”Stärkt stöd till anhöriga” som nyligen överlämnades till regeringen.

– Förslagen i utredningen ligger helt i linje med den nationella anhörigstrategin. Vi ser mycket positivt på förslagen, inte minst när det gäller en kontaktperson som stöd till anhöriga och att syskon till sjuka barn ska inkluderas i hälso- och sjukvårdslagen, säger Lennart Magnusson, verksamhetschef vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka).

– För Sveriges 1,3 miljoner anhöriga som ger vård och omsorg till en närstående kan det vara en positiv och berikande erfarenhet, men det kan också vara förknippat med mycket oro, stor stress och stora påfrestningar. I dag ser vi brister i stödet till anhöriga, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i samband med överlämnandet av betänkandet.

I betänkandet redovisas flera förslag som avser att förbättra stödet till anhöriga.

– Vårt uppdrag kan sammanfattas i tre punkter; den första handlar om behov av en kontaktperson för vissa anhöriga. Den andra frågan handlar om hur stödet till barn kan förbättras och den tredje frågan gäller om det finns behov av en nationell anhöriglinje, förklarar utredare Gunilla Malmborg.

Läs hela artikeln

Senast uppdaterad 2024-09-27 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson