Jubel när årets anhörigkommun korades på Anhörigriksdagen

Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund.

Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund, inledde och avslutade årets Anhörigriksdag. Foto: Michael Nystås

Den 9-10 november var det dags för 2022 års upplaga av Anhörigriksdagen. En konferens som årligen anordnas av Anhörigas Riksförbund för att lyfta frågor som berör anhöriga. Under Anhörigriksdagen fick deltagarna ta del av föreläsningar som på olika sätt handlade om att vara anhörig i kristider. För andra året i rad utsågs dessutom Årets anhörigkommun.

Moderator under de två dagarna var journalisten och programledaren Lisa Syrén, som sedan förra året är ambassadör för Anhörigas Riksförbund. Anhörigriksdagen var även i år helt digital och sändes från en studio i Varberg. Årets tema var ”Anhörig i kristider”, ett tema som kan tolkas på flera sätt menade Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund.

– Temat anspelar på de kriser som vi har haft omkring oss i närtid. Pandemin har påverkat många anhöriga negativt på flera sätt. Det är också ett förfärligt krig som pågår i vår närhet, som också påverkar ekonomin i vårt land. Det påverkar i sin tur även anhöriga, som redan kan ha det svårt ekonomiskt till följd av sitt anhörigskap. Sedan är det nog också så att varje anhörigskap innebär kriser på olika sätt när tillvaron ställs på ända. Många befinner sig i en situation där man känner sig ensam och inte vet hur man ska orientera sig. Stora delar, ibland hela tillvaron, kretsar kring den närstående och ibland känns det som att det inte finns utrymme för ens egna känslor, sa Ann-Marie Högberg under inledningen av Anhörigriksdagen.

Läs hela reportaget

Senast uppdaterad 2022-11-21 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson