Fler barn än någonsin kontaktade Bris i sommar

En person håller en mobil i handen.

Foto: Pexels

Under sommaren har Bris haft rekordmånga stödjande samtal. Totalt rör det sig om 10 330 kontakter med barn, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med samma period förra året.

Ökningen kan delvis förklaras av att Bris har gjort det möjligt för barn att söka stöd via anonyma sms, menar organisationen. Samtidigt har fler arbetat på Bris i år än tidigare somrar för att kunna möta det stora stödbehovet.

Av samtalen har nästan hälften, 43 procent, handlat om psykisk ohälsa. 20 procent har handlat om familj och familjekonflikter medan 14 procent har rört våld, övergrepp och kränkningar. Bris kan också konstatera en markant ökning av samtal som handlar om kriminalitet. Det är inte en vanlig anledning till att barn söker stöd hos Bris men jämfört med förra sommarlovet har samtalen om kriminalitet och gängkriminalitet nästan fördubblats.

– Frånvaron av vuxna är en riskfaktor för barn som inte har det bra eller som inte mår bra. Ett återkommande tema i samtalen är ensamhet, att barn inte vet vem de ska vända sig till eller hur de kan få hjälp. Nu när skolorna börjar igen har vi ett stort ansvar att fånga upp dessa barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris, i ett pressmeddelande.

Läs mer på Bris webbplats

Senast uppdaterad 2024-08-19 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson