Eskilstuna är Årets anhörigkommun 2024

Fyra av medarbetarna i kommunen. En av dem håller upp ett diplom.

Linnea Carsemark, anhörigkonsulent, Anna Axberg, anhörigkonsulent, Daniela Polhage, enhetschef, och Kerstin Johannesson, anhörigkonsulent.

Anhörigas Riksförbund delar varje år ut pris till en av landets kommuner för deras arbete med att stötta och uppmärksamma anhöriga. I år gick utmärkelsen Årets Anhörigkommun till Eskilstuna kommun.

– Vi är så glada över att vårt arbete med stöd till anhöriga uppmärksammas. Många anhöriga gör en ovärderlig insats och för oss i Eskilstuna kommun är det mycket viktigt att de får bra stöd. Denna utnämning ger oss extra kraft att fortsätta utveckla vårt arbete, säger Anna Fridell, utvecklare social hållbarhet i Eskilstuna kommun, i ett pressmeddelande.

I motiveringen lyfter juryn att arbetet präglas av att det finns en kommungemensam anvisning för stöd till anhöriga som är antagen av kommunens berörda förvaltningar. Vidare nämner man bland annat att anhörigcentrumet har en tydlig inriktning gällande hälsofrämjande stöd, ett brett utbud av stöd och att det finns samarbete med andra organisationer och verksamheter. Kommunen är bland annat delaktig i det internationella Well Care-projektet.

Utmärkelsen Årets Anhörigkommun delas sedan 2021 årligen ut av Anhörigas Riksförbund för att uppmärksamma en kommun som gjort väsentliga insatser för anhöriga. Tidigare har Uppsala kommun, Borås Stad och Skövde kommun mottagit priset.

Läs mer på Anhörigas Riksförbunds webbplats

Senast uppdaterad 2024-10-08 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson