Cancerdagen lyfte viktiga frågor med fokus på patienter och anhöriga

Petra Hedbom, Ulrica Langegård och Maria Nilsson.

Maria Nilsson från Nka (till höger) tillsammans med Ulrica Langegård och moderator Petra Hedbom.

Den 2 oktober arrangerade Dagens Medicin Cancerdagen med cirka 145 personer närvarande från regioner, kommuner, akademi och intresseorganisationer. Maria Nilsson från Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) medverkade med en presentation om anhörigas situation när vården flyttar till hemmet.

Dagen inleddes med att sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD) berättade om arbetet med revideringen av den nationella cancerstrategin. Hon underströk vikten av tidig upptäckt, rehabilitering och palliativ vård. Ministern betonade att cancervården har gjort stora framsteg i form av ökad överlevnad, men att patienter ofta lever med konsekvenser av sjukdomen och behandlingen, vilket påverkar deras livskvalitet. Ministern framhöll också betydelsen av kontinuitet i vården.

På konferensen medverkade även Therese Leijon och Sandra Westerberg från Ung Cancer som höll viktiga anföranden om vad det innebär att drabbas av cancer som ung vuxen. De lyfte fram brister i rehabiliteringen och risken för diskriminering på arbetsmarknaden. Sandra Westerberg betonade även behovet av att flera anhöriga till patienten involveras och informeras.

Läs hela artikeln om Cancerdagen

Senast uppdaterad 2024-10-09 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson