Björn Eriksson blir ny generaldirektör för Socialstyrelsen

Björn Eriksson och Acko Ankarberg Johansson.

Björn Eriksson har utsetts till ny generaldirektör för Socialstyrelsen. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på torsdagen. Foton: Läkemedelsverket/Jeanette Hägglund och Regeringskansliet/Kristian Pohl

Under torsdagen meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringen har beslutat att utse Björn Eriksson till ny generaldirektör och chef för Socialstyrelsen.

– Jag tackar för förtroendet och är naturligtvis mycket hedrad. Det är ett stort uppdrag att leda Socialstyrelsen, konstaterade Björn Eriksson i samband med en pressträff där hans nya roll presenterades.

Björn Eriksson tar nu över den tidigare generaldirektören Olivia Wigzells arbete. Han kommer närmast från Läkemedelsverket där han har varit generaldirektör sedan 2021.

– Björn är en erfaren och uppskattad myndighetschef. Med honom som generaldirektör kommer myndigheten kunna fortsätta att utveckla sitt goda arbete. Björn har erfarenhet från olika roller och är kunnig. I honom har vi identifierat en god chef och ledare med de egenskaper som behövs för att kunna axla ansvaret som generaldirektör för Socialstyrelsen, sa Acko Ankarberg Johansson under pressträffen.

Både hon och Björn Eriksson betonade att socialtjänsten och hälso- och sjukvården står inför många utmaningar framöver, där Socialstyrelsen har en viktig roll i att möta och stödja kommuner och regioner i deras arbete.

– Jag konstaterar att vi har många utmaningar framför oss. Inom ansvarsområdet ligger brännande frågor som barn och brott, äldreomsorg, beredskap och vårdplatsbrist. Det är inga enkla och lättlösta frågor men det är tydligt för mig att avgående generaldirektör Olivia Wigzell har skapat goda förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta att göra ett bra jobb, sa Björn Eriksson.

Anställningen gäller från och med den 15 augusti 2024 och sex år framåt.

Läs mer och se presskonferensen på regeringens webbsida

Senast uppdaterad 2024-08-15 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson