Rollatorcafé i Surahammar

På flera håll i landet och bland annat i Surahammars kommun anordnas så kallade Hjälpmedelscaféer eller Rollatorcaféer som det också kallas. I Västmanland anordnas caféerna i samverkan mellan kommunerna och Hjälpmedelcentrum vid Landstinget i Västmanlands län.

Den här inbjudan kunde läsas på Surahammar kommuns hemsida i våras:
 
"Nu är våren här som inbjuder till promenader och därför anordnas det Rollatorcaféer i Surahammars kommun. Rollatorcaféer är ett tillfälle för dig som har en rollator eller rullstol att få hjälpmedlet servat. På plats finns tekniker från Hjälpmedelscentrum samt kommunens sjukgymnaster och arbetsterapeuter… Rollatorcaféet är kostnadsfritt…Så kom, fika och ha trevligt och få samtidigt din rollator eller rullstol servad inför våren och sommaren!"

Initiativet till hjälpmedelscaféerna i Västmanland kommer från Landstingets Hjälpmedelscentrum (HMC). Grundkonceptet är att kommunerna i länet kan anlita HMC för att genomföra service av rollatorer och manuella rullstolar vid olika mötesplatser. För HMC är det en vinst att träffa flera hjälpmedelsanvändare samtidigt på en plats i stället för att göra servicebesök hos enskilda brukare. HMC anser också att den sociala kontakten vid caféerna är viktig. Det blir en trevlig aktivitet och inte bara en serviceåtgärd. Även kommunens sjukgymnaster och arbetsterapeuter ser rationaliseringsvinster med ett Hjälpmedelscafé, eftersom flera brukare och tekniker finns på plats och många praktiska problem kan redas ut på en gång.

Kommunens personal brukar ansvara för lokaler, annonsering, kaffe och eventuell underhållning. I Surahammar samarbetade anhörigkonsulent, arbetsterapeut och sjukgymnast med alla praktiska arrangemang i samband med caféet. Caféet, som mötesplats för många brukare och deras anhöriga, är också ett utmärkt tillfälle för kommunens anhörigstödjare att informera om sin verksamhet till personer som annars kan vara svåra att nå. De flesta kommuner i landet har problem med att nå ut till anhörigvårdare med information om vilka möjligheter till stöd och hjälp som finns att få. På Hjälpmedelscaféet träffas man på ett naturligt sätt.

Målgruppen är användare i alla åldrar men de äldre överväger. Hjälpmedelscaféet är en mötesplats där man kan utbyta erfarenheter med andra och få råd och hjälp från experterna. Det kan också vara ett tillfälle att knyta nya kontakter eller träffa på gamla vänner och bekanta.

Under våren 2008 anordnades fyra Hjälpmedelscaféer i Surahammars kommun.  Mötesplatser i tätorten var servicehuset Österängens Servicehus och träffpunkten Livlinan. Livlinan är en samlingsplats i centrala Surahammar där anhöriga till dem som har vårdbehov i hemmet kan få stöd. Utanför tätorten hölls Hjälpmedelscafé på Städets Servicehus i Ramnäs och på Dynabackens Servicehus i Virsbo. Caféerna var välbesökta och mycket uppskattade. Reaktioner från brukare och anhöriga har enbart varit positiva. Många uppskattade att få komma, få sina hjälpmedel åtgärdade och samtidigt träffa bekanta. Flera anhöriga påpekade det positiva i att personal från både kommun och landstinget var på plats samtidigt.

Rollatorcafé poppis i Surahammar var också rubriken för ett inslag i lokalnyheterna Tvärsnytt på SVT den 13 mars 2008. "Dom bytte ut hjul och ställde in lite på höger sida, det satt lite löst där i fästet”, berättar en av gästerna på caféet till nyheternas reporter. En annan har fått bromsarna justerade. ”Ja, caféet är väldigt uppskattat” svarar en av serviceteknikerna på reporterns fråga. Filmen går att se på SVT:s hemsida. (Se nedan.) Succén med hjälpmedelscaféerna fortsätter under hösten. Hjälpmedelscentralens målsättning är att kunna delta på ett café i veckan under hösten 2008. Nya caféer kommer under hösten att äga rum i Kungsör och på sju olika mötesplatser i Västerås.

Sökord/område: samarbete, information

Finansiering: Landstinget i Västmanlands län och Surahammars kommun

Huvudman: Surahammars kommun

Kontaktperson: Emelie Grabmüller, leg. sjukgymnast eller Sari Svanström, leg. arbetsterapeut, Surahammars kommun. Tfn: 0220 - 392 48 E-post: emelie.grabmuller@surahammar.se 
Lena Löfgren , anhörigkonsulent. Tfn: 0220- 390 34. E-post: lena.lofgren@surahammar.se 
Liselotte Eriksson, informatör, Hjälpmedelscentrum, Landstinget i Västmanlands län. Tfn: 021 - 17 32 11. E-post: liselotte.eriksson@ltv.se  

Samarbetspartner: Landstinget och kommunerna i Västmanlands län

Publikation:  -

Hemsida:  www.surahammar.se

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson