ResursBank och frivilligcentral samverkar i Östergötland

ResursBanken

ResursBanken bildades 1994 som förening i Linköping. Föreningen är ideell och har bildats av föreningslivet i samarbete med Linköpings kommun och Landstinget i Östergötland för att stödja och stimulera förmedlingar av frivilliga uppdrag av olika slag. Medlem i föreningen är enskilda personer, föreningar och organisationer som har intresse av och stödjer ResursBankens mål för arbetet i Linköping.
 
ResursBankens syfte är i första hand att utveckla samverkan mellan aktiva frivilligorganisationer och myndigheter. Genom att sprida information och kunskaper om frivilligt arbete vill ResursBanken höja den ideella sektorns status i samhället och skapa en ny och mer positiv inställning till frivilligt arbete.

ResursBanken är en uppdragsförmedling som är hjälper till med att passa ihop behov och resurser, det vill säga, förmedla en samhällsservice av olika slag. ResursBanken utgör ett alternativ för de människor som önskar engagera sig utan att ansluta sig till någon särskild frivilligorganisation. ResursBanken skall sprida information om de lokala frivilligorganisationernas behov av aktiva frivilliga samt hänvisa intresserade personer till olika organisationers verksamheter.


Exempel på verksamhet är service till äldre och handikappade. Här handlar det om punktinsatser, så som följeslagare till sjukhus, vårdcentraler, bank- och postärenden samt apoteksbesök. Den stora mängden är grundläggande insatser och kontinuerliga uppdrag, en eller två gånger i veckan, och gäller vardagliga händelser och elementära mänskliga behov som till exempel sällskap och promenader.

Take Five är ett projekt som syftar till att skapa förutsättningar för anställda inom företag och offentlig verksamhet att utföra frivilliginsatser under arbetstid. Tanken är att arbetsgivaren tillåter sina anställda att enskilt eller i grupp, att under fem timmar per månad på arbetstid göra kostnadsfria insatser inom exempelvis skola, äldreomsorg eller annan samhällsnyttig verksamhet som idrottsföreningar, Röda Korset, Rädda barnen, kyrkan med mera. Förutom arbetstiden bekostar företagen resor och övrigt som är direkt förknippat med medarbetarnas medverkan. Take Five på Resursbanken i Linköping startade i augusti 2002.

Genom frivilliginsatserna får den anställde en möjlighet till uppehåll i det ordinarie arbetet, som kan leda till nya erfarenheter och stimulans. ”Take five” betyder ”ta en paus”. På sikt menar man att det ska leda till minskad stress och minskat antal sjukskrivningsdagar. I andra länder som har längre erfarenhet av frivilliginsatser som till exempel England och USA ingår frivilligverksamheten som en långsiktig strategi för att höja ett företags anseende. Studier visar att konsumenter rankar företag med etablerade insatser för frivilligarbete mycket högt. Frivilliginsatser i grupp kan också ge anställda ökad förmåga till lagarbete och färdigheter i ledarskap och organisation, förutom glädjen att göra en mycket uppskattad insats. Det är alltså många parter som vinner på Take Five-programmet.

Frivilligcentralen i Norrköping

Frivilligcentralen startade sin verksamhet 1996 och är öppen för alla som vill göra frivilliga insatser i sitt lokalsamhälle. Verksamheten är ett komplement till privat och offentlig service. Genom att skapa förutsättningar för en ökad gemenskap, trivsel och trygghet bland människor bryts isolering och ensamhet.

Frivilligcentralen samordnar det frivilliga sociala arbetet och uppmuntrar och stimulerar till nya initiativ. Vidare är centralen en kontaktpunkt mellan människor och organisationer som behöver hjälp och vill ge hjälp. Där möts människor för att få stimulans och uppmuntran i det frivilliga arbetet. För närvarande är det glädjande att många nya frivilligarbetare är unga – av de senaste 20 personerna har endast två varit över 65 år.

Följande föreningar är anslutna till Frivilligcentralen: Barnens Rätt I Samhället - BRIS, Brottsofferjouren - BOJ, BRYGGAN, Byrån mot diskriminering, Ditt Nya Hageby, Hyresgästföreningen, Kriminellas revansch i samhället - KRIS, Medmänniska i Norrköping. Telefonjour, Morsor och farsor på stan. Nattvandrare, Norrköpings ekumeniska råd, Norrköpings kristna råd, Reumatikerförbundet Norrköpingsavdelningen, Rädda Barnen, Röda Korset och Sveriges Pensionärsförbund - SPF.

Gemensamt för Linköping och Norrköping

Tillsammans arbetar ResursBanken i Linköping och Frivilligcentralen i Norrköping med utbildning. Alla nya frivilligarbetare/volontärer utbildas och erbjuds kontinuerlig fortbildning varje termin. Speciella utbildningar ges vid behov. Ett intyg på genomgången kurs lämnas till deltagarna. Ett exempel är grundkursen som omfattar en heldag mellan 9.30 – 15.30. Schemat kan se ut så här:

9.00  Kaffebordet är dukat
9.30  Etik
11.00  En kort bensträckare
11.10  Gränsdragning
12.00 Lunch
13.00  Rullstolskunskap
14.00  Förflyttningsteknik
15.00  Kaffe och utvärdering.

Inför Internationella Frivilligdagen i december 2008 finns en gemensam planering av aktiviteter för Östergötlands län.

Sökord/område: samverkan, utbildning, social delaktighet

Projektperiod: Permanenta verksamheter sedan 1994 och -96

Finansiering och samarbetsparter: De ingående olika organisationerna och Linköpings och Norrköpings kommuner (sponsorer i Norrköping: Johanniterorden i Sverige, Norrköpings Kyrkliga Samfällighet, De Gamles Fond, SPF, Våra föreningar, Enskilda bidragsgivare)

Huvudman: Ideella föreningar bestående av de olika organisationerna (se i texterna ovan)

Kontaktpersoner: Resursbanken Linköping
Björn Ericson, verksamhetsansvarig. Tfn: 013-10 39  20, mobil: 0703-78 27 11
E-post: bjorn.ericson@resursbanken.net 

volontärsamordning/förmedling.
Wivianne Garpeteg. Tfn: 013-12 85 89
E-post: wivianne.garpeteg@resursbanken.net 

Frivilligcentralen Norrköping
Michaela Dutius Söderström, samordnare för Frivilligcentralen. Tfn: 011-15 18 34.
E-post: frivilligcentralen.city@norrkoping.se 


Publikationer: Om Frivilligcentralen Norrköping:
Frivilligcentralens verksamhetsberättelse 2007 samt Årsrapport 1 april 2007 – 31 mars 2008 (kontakta Michaela Dutius Söderström, kontaktuppgifter ovan) och broschyren En liten information om vad frivilligcentralen är (hemsidan).

Hemsidor:  http://www.frivilligcentralen.se/

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson