Husbilsprojektet i Älvdalen

Älvdalens kommun är geografiskt utbredd och glest befolkad. För att bättre nå ut till de personer som behöver stöd skapades en mobil verksamhet i samarbete med frivilliga organisationer. Arbetet förbereddes genom informationsträffar i bystugor och caféer i de mest avlägsna byarna i Älvdalens kommun.

Förutom en verksamhet med anhörigcenter/dagverksamhet i Idre, Särna och Älvdalen införskaffades 2007 en specialutrustad husbil för mobilt anhörigstöd. Ett team kommer kontinuerligt ut i byarna och hem till personer som har begränsad möjlighet att komma till tätorten. Teamet varierar och kan bestå av en biståndshandläggare, en diakon, en färdtjänsthandläggare, en Silviasyster inom demensomvårdnad, en demenssjuksköterska och en ”hemmafixare” som arbetar med fallskadeförebyggande. Vid några tillfällen har också frivilligarbetare från Röda korset medverkat.

Anhörigvårdare och äldre får information, hjälp och stöd, ofta i samband med sammankomster över en kopp kaffe. Exempel på insatser som har getts är hjälp med att ansöka om avlösning i hemmet, boka läkartid för hälsokontroll, få kontakt med distriktssköterska, få handledning och stöd i anhörigvårdandet, få information om handikappanpassning och hjälpmedel, färdtjänst, medicinhantering och praktisk hjälp av hemmafixaren med arbetsuppgifter som är riskmoment i hemmet. Anhörigvårdarna har under hösten haft kontinuerlig kontakt med det mobila anhörigstödet. Teamet har också besökt anhörigvårdare och deras närstående i hemmet och hjälpt till med avlösning, stödsamtal och information.

”Daglig verksamhet” har kunnat anordnas via husbilsteamet för ensamboende dementa personer, som inte tidigare haft någon form av daglig verksamhet. Även kultur- och naturupplevelser har erbjudits, som till exempel musikcafé och utflykt till Dalhalla med allsångskonsert.

Kommunens utvärdering av projektet har visat bland annat att anhöriga har erbjudits hjälp i ett tidigare skede och att anhörigstödet har förstärkts och erbjudit ökad flexibilitet och individuella lösningar. Olika människor i olika åldrar, men i liknande situationer, har kommit samman vid gemensamma föreläsningar och aktiviteter och skapat nya kontakter och nätverk. I utvärderingen dras slutsatsen att sammantaget minskar den mobila och flexibla verksamheten risken för utbrändhet vid akuta krissituationer. Den möjliggör också att den som vårdas kan bo kvar längre i sitt hem och bidrar sannolikt till en ökad livskvalitet, både för den som vårdar och den som vårdas.

Verksamheten ska även i fortsättningen erbjuda social samvaro i form av samtalscirklar, föreläsningar, anhörigutbildningar och så vidare. I ett nära samarbete med föreningar, organisationer och olika verksamheter ska man vidareutveckla anhörigstödet. Ett förslag är att husbilsprojektet organiseras vissa bestämda månader varje vår och höst. På så vis ges fler samarbetspartners möjlighet att planera sin medverkan i det mobila anhörigstödet. Det kan då till exempel handla om service som fotvård, hårvård och vaccinationer. Aktiviteter av olika slag kan också schemaläggas.

I samband med den årliga anhörigriksdagen i Varberg i maj 2007 gavs information om husbilsprojektet i Älvdalen. Kommunen har också fått en hel del studiebesök under året som gått.

Sökord/område:  utveckling, samverkan

Projektperiod:  2006 -

Finansiering:  Länsstyrelsens stimulansmedel

Huvudman:  Älvdalens kommun

Samarbetspartner:  Landstinget i Dalarna, Röda Korset, Svenska kyrkan, Naturturistutbildningen, Älvdalens utbildningscenter 

Kontaktperson: Monica Estenberg, projektledare för anhörigstöd. Tel: 0251-80 462
E-post: monica.estenberg@alvdalen.se 

Publikation: Anhörigstöd på väg. Delrapport till länsstyrelsen Dalarna, 2007-12-06, Monica Estenberg, (Kontaktuppgifter ovan). En studie genomförs nu av Dalarnas forskningsråd och väntas bli klar under hösten 2008

Hemsida:  https://www.alvdalen.se 

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson