Anhörigas Hus i Varberg

Anhörigstödet i Varbergs kommun är sedan år 2006 uppbyggt kring tre Anhörigas hus med anhörigombud, avlösning i hemmet och trygghetsplatser dit både den vårdade och anhörigvårdaren kan komma.

Anhörigas hus ska vara naturliga mötesplatser för kommunens anhörigvårdare och deras närstående och fungera både som anhörigcentral och avlösningsenhet. Här finns möjlighet för både spontana och planerade möten. Grunden utgörs av det befintliga anhörigstödet och de stödinsatser, som erbjuds biståndsfritt via en individuell stödplan för anhörigvårdaren. Anhörigas hus finns på Apelvikshöjd i Varberg, Kungsängen i Kungsäter och på Sannagården i Tvååker. Anhörigstödet har en egen organisation och budget.

Värdegrunden

I Varberg råder stor politisk enighet om att stödja anhörigvårdarna inom alla områden. Kommunfullmäktige har fastställt att verksamheten ska utgå från partnerskapsmodellen och att anhörigvårdaren ska ses som expert på sin situation. En temadag för socialnämnden, samtliga chefer och personal i yrkesgrupper med koppling till projektet hölls inför starten. Projektledaren informerade fortlöpande kommunala pensionärsrådet och handikapprådet under projekttiden.

Värdegrunden för Varbergs anhörigstöd bygger på ett synsätt, som bland annat innebär att:

  • se den anhörige som en expert och samarbetspartner
  • se till det friska hos varje individ och till människans egna resurser
  • alla människor har resurser och måste utifrån sina förutsättningar få ta ansvar för sin livssituation
  • personalens viktigaste uppgift är att stödja enskilda anhöriga i att kunna utöva sitt självbestämmande.

Målet är att verka för att anhöriga skall känna sig trygga i visshet att de har medel att klara av sin situation som anhörigvårdare. Anhöriga skall känna att de kan få kvalificerad hjälp efter sina speciella behov, och på de tider de behöver den. Det är viktigt att stödet anpassas till anhörigas upplevelse av kvalitet.

Anhörigas hus är:

  • Ett ställe dit den anhörige och sjuke kan komma för att uppleva något trevligt man kan göra tillsammans
  • Ett avlösningsboende som kopplas ihop med aktiviteter på Anhörigas hus och ger möjlighet till några dygns avlösning för anhörigvårdaren
  • Aktiviteterna ordnas av personal, mestadels anställda anhörigavlösare, tillsammans med volontärer och frivilliga från samverkande föreningar
  • Ett ställe som försöker anpassa öppettider och verksamhet till anhörigas behov
  • En förhöjd kontinuitet tack vare att samma personer som utför avlösningen i hemmet även finns på Anhörigas hus
  • Ett ställe där man på ett naturligt sätt samarbetar med volontärer
  • Förbättrade förutsättningar för äldre och funktionshindrade, som med hjälp av anhöriga vill bo kvar i det egna boendet.

Avlösning

I konceptet ingår avlösning av olika slag. Antingen som dagverksamhet med aktivitet på Anhörigas hus, avlösningsboende eller genom en avlösare som kommer till det egna hemmet. Avlösning ska gå att få alla tider på dygnet. Anhörigas hus är öppet för alla anhörigvårdare. Husen är öppna två vardagar i veckan, olika dagar vid olika hus för att man ska kunna tillmötesgå behoven. Avlösningen dagtid är mycket uppskattat av anhörigvårdare som vet att deras närstående får tillgång till aktiviteter och möjlighet att träffa vänner.

Avlösningsplatserna, två enkelrum finns på ett av husen, Anhörigas hus i Kungsängen. Där kan den anhöriga få vistas upp till en vecka tillsammans med sin närstående eller var och en för sig. Det ena rummet är mer anpassat för personer med demenshandikapp och det andra för personer med funktionsnedsättning på grund av somatisk sjukdom. Ingen särskild begränsning behövs idag. Oftast är platserna tillräckliga.

Även avlösning i hemmet utgår från Anhörigas hus. Enligt kommunens riktlinjer kan man få hjälp med avlösning i hemmet 6-18 timmar i månaden beroende på vilket behov man har och vilket stöd man har för övrigt. De som arbetar som avlösare ingår i en särskild pool och arbetar både i hemmen och på de olika anhörighusen. Fyra eller fem anhörigavlösare utgår från varje hus. Det finns alltså sammanlagt cirka tolv personer som arbetar som avlösare i kommunen. De enbart arbetar med avlösning.

Aktiviteter för anhörigvårdare vid Anhörigas hus

Utbildning, råd och stöd kan ges av kunnig personal och andra resurspersoner som finns på platsen eller är tillfälligt inbjudna. Det mesta är kostnadsfritt.

Ett exempel är utbildning om demenssjukdom och stöd till anhöriga och personer som drabbats av sjukdomen. En demenssjuksköterska och en demensarbetsterapeut håller i utbildningen. Man träffas i små grupper och deltagarna får själva komma med önskemål om vad de vill ha ut av utbildningstillfällena. Minst en grupp träffas varje termin.

Önskat innehåll är bland annat information om sjukdom och behandling, om vilka hjälpmedel och aktiviteter som finns samt juridisk rådgivning. En läkare har berättat om demenssjukdomar och socialförvaltningens bedömningsansvariga har berättat om bistånd och juridik. Presentation av Anhörigföreningarna verksamhet ingår vid en av de sista träffarna. Olika representanter från föreningarna är inbjudna för att informera om sina resurser och ge råd och stöd. Den lokala Demensföreningen och Varbergs Anhörigförening är särskilt aktiva i det här sammanhanget.

Många har hamnat i en ny situation och har ett stort utbyte av gruppen och att överhuvudtaget få prata med andra som har samma erfarenheter. De som behöver kan få hjälp med avlösning på Anhörigas hus under utbildningstiden.

Samtalsgrupper

Efter utbildningen bjuder anhörigombuden/samordnarna in till en fortsättning. Det handlar om samtalsgrupper med fika för anhöriga. I början brukar deltagarna mest prata om sjukdomar och allvarliga saker, men med tiden märker vi att mötena blir gladare och man pratar om annat, berättar en samordnare. Många samtalsgrupper pågår länge. Det är många kvinnor som är med. Och många som sen blivit ensamma fortsätter att vara med. I år, 2008, har en samtalsgrupp tioårsjubileum och det är fortfarande samma deltagare som är med.

Hälsoinsatser

Förutom avlösning och utbildning för anhörigvårdare blir Anhörigas Hus en plats för friskvård/må bra-aktiviteter både för de anhöriga och för dem de vårdar. Här finns till exempel möjlighet att få klassisk massage, taktil massage eller att delta i avslappningsgrupper. På Anhörigas hus i Kungsängen finns ett ”mini spa” med bland annat bubbelbad, en massagestol och en musikbädd. Det finns möjlighet för anhörigvårdare att delta i vattengymnastik på varmbadhuset. Kommunens anhörigstöd har också anordnat Spa-resor till andra orter under tre dagar med mat och logi och möjlighet att få viss behandling. Förutom detta ordnas fester av olika slag som till exempel söndagsmiddagar, kräftskivor och grillkvällar på Anhörigas hus.

Dessutom ordnar Demensföreningen torsdagsträffar en gång per månad, matlagningskurser, vattengympa där både anhörigvårdare och deras sjuka anhöriga kan delta.. Senaste tillskottet i kursutbudet är att lära medlemmar att hantera en mobiltelefon. Anhörigföreningarna i Varberg ordnar också resor, utflykter och fester.

”Jag brukar hjälpa mina sjuka föräldrar. I föreningen brukar vi träffas och dricka kaffe och prata. Ibland bjuder vi in experter som håller föredrag och ger råd”, säger en av anhörigvårdarna som varit med sedan starten av Anhörigas hus i ett reportage i Hallands Nyheter den 20 maj 2008.

Personal

Verksamheten på Anhörigas hus utförs av de anhörigombud och anhörigavlösare som är anställda i kommunen, med konsultativ hjälp från kommunens sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kommunsjuksköterskor vid behov. De som arbetar med anhörigstödet i kommunen har genomgått en särskild utbildning under sammanlagt fem dagar. Utbildningen har pågått kontinuerligt under hela tiden projektet varit igång med Anhörigas hus. Även annan berörd personal som inte arbetar direkt i anhörigstödet men har kunnat delta i utbildningen som genomförts i samarbete med utbildningsledare Gunilla Matheny, Eximus AB. 

Brukarinflytande - samarbetspartner

Här får anhöriga bidra med sina kunskaper och erfarenheter. Både anhörigvårdarna och den person de vårdar har inflytande över den verksamhet som bedrivs. Det finns rådsgrupper på de olika Anhörig Husen bestående av representanter från berörda föreningar, anhöriga, personal och enhetschef som tillsammans bidrar med sin kunskap och erfarenhet, vid varje Anhörigas hus. Dessa grupper jobbar fram hur verksamheten ska bedrivas och vad för slags aktiviteter som ska erbjudas på de olika anhörighusen.

Samverkan med pensionärsorganisationerna på orten, anhörigas förening och ideella organisationer på det lokala planet är en förutsättning för att verksamheten ska kunna fungera på ett bra sätt. Anhörigföreningarna i Varberg ingår mycket aktivt i de satsningar Varbergs kommun gjort på anhörigvårdare. Volontärer, anhörigföreningar och frivilligorganisationer är medhjälpare efter egna önskemål och förmågor och samverkan utvecklas alltmer.

Projektet Anhörigas hus är tidsbegränsat till 30 juni 2008, men kommer att fortsätta även nästa år. För att ta reda på hur man ska gå vidare ska projektet nu utvärderas.

Sökord/område: individualisering, utveckling, avlösning

Projektperiod: 2005-2008

Finansiering: Länsstyrelsens stimulansmedel och Varbergs kommun

Huvudman: Varbergs kommun

Kontaktperson: Monalis Karlsson, anhörigombud, Tfn:  0320-181 55, 070-6230748
E-post: monalis.karlsson@kommunen.varberg.se 
Christina Edman Törning, enhetschef för anhörigstöd Tfn 0340- 8 8016
E-post: christina.edman-torning@kommunen.varberg.se 

Samarbetspartner:  Röda korset, Varbergs Anhörigföreningar, Demensföreningen Varberg,  Parkinsonföreningen, PRO, SPF och Svenska kyrkan

Hemsida: http://www.varberg.se/ 
 
Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson