Anhörigstöd – information via Internet? - En studie om kommunernas webbinformation om anhörigstöd till äldres anhöriga

Det är titeln på en C-uppsats i socialt arbete som Maria Nord Berge har skrivit. I uppsatsen undersöker hon vilken information om anhörigstöd som finns tillgänglig på kommunernas hemsidor. Hon kartlägger även till vem kommunerna riktar sin information, vilket syfte man säger sig ha med anhörigstödet samt hur kommunerna beskriver de anhörigas situation.

Författaren har valt att begränsa undersökningen till Stockholms läns kommuner och resultatet visar att 96 procent av dessa kommuner informerar om stöd till äldres anhöriga, via kommunens webbplats. Stödinsatserna man informerar om riktas både direkt och indirekt till den anhörige. Över hälften av kommunerna har en anhörigkonsulent som kan kontaktas.

När det gäller övrig information så väljer över 90 procent av kommunerna att upplysa om avlösning, 80 procent informerar om anhöriggrupper, 20 procent ger information om anhörigcentra och caféer. Få kommuner upplyser om de ekonomiska ersättningsmöjligheter som finns för anhörigvårdare. Sällsynt är det också med nya informationslösningar såsom Internetbaserat anhörigstöd, anhörigvårdarkort och stödplan för anhöriga.

Studien visar att kommunerna sällan informerar om vilket syfte man har med anhörigstödet, man beskriver oftast inte heller de anhörigas situation. Om en sådan beskrivning ges så skildrar den för det mesta en svår och besvärlig situation.

Informationen på kommunernas webbsidor riktas antingen till den som hjälper eller vårdar en anhörig, eller så beskrivs stödet generellt.

Sökord/område: E-tjänster, ny teknik

Kontaktperson: maria_nord_@hotmail.com

Läs hela uppsatsen på: Klicka här för att läsa uppsatsen av Maria

Artikelansvarig: Kajsa Amilon

Senast uppdaterad 2021-01-28 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson