Förskolan är livsviktig!

Lena Hallengren

Lena Hallengren är ordförande i Utbildningsutskottet och hon menar att förskolan fyller en betydelsefull, kompensatorisk roll för små barn som har det svårt. Därför är det extra viktigt att politiskt arbeta för bättre villkor för dem som jobbar inom förskolan.

Förskolelagen har just fyllt fyrtio år. 1975 fanns ungefär tio procent av barnen i någon form av barnomsorg. Nu är det närmare 87 procent som tillbringar dagarna i förskolan eller hos en dagmamma.

Lena Hallengren(S) är före detta förskole- och ungdomsminister och sitter numera som ordförande i Utbildningsutskottet.

– Barns rätt till förskola är en stor fråga i politiken, säger hon.

Hennes politiska grundvärderingar handlar om att förskolan bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtvillkor. Hon pekar gärna på den forskning som visar att barn som gått i förskola presterar bättre i skolan.

Från början var förskolan till för att underlätta för föräldrar så att de kunde arbeta, men Lena Hallengren vill tala om förskolan som en verksamhet för barnens skull. Lärandet och stimulansen pratar hon varmt om, men vid sidan av det viktiga pedagogiska arbetet och vardagsomsorgerna har förskolan också en kompensatorisk roll.

– I förskolan finns personal som skapar struktur och trygghet i tillvaron och som ger barnen stimulans, säger hon. Om någon verksamhet kan förstå och hantera barnens behov i en svår situation så tror jag det är förskolan som möter barnet varje dag. Förskolan i samverkan med olika kompetenser i samhället.

Hon funderar över om förskolans arbete med barn som har det problematiskt hemma, skulle kunna underlättas av mer samarbete med socialtjänst och familjecentral. Lena Hallengren vill också gärna diskutera huruvida 15 timmars avgiftsfri förskola för arbetslösa och föräldralediga barn räcker. –

Förskolan finns till för barnen. Utöver förälderns arbetstid är det barnens behov som ska avgöra vistelsetiden, menar hon.

Det stora bekymret just nu är emellertid bristen på lärare och barnskötare och hur man ska locka fler att utbilda sig. Idag tar Sverige också emot många flyktingfamiljer och barnen som kommer hit kan behöva stöd av olika skäl. Då fyller förskolan och vardagsrutinerna där en viktig roll för språkutveckling och stabilitet i tillvaron. Det innebär en ytterligare utmaning för förskolan som Lena Hallengren är medveten om.

På frågan om vad hon politiskt vill arbeta för när det gäller små barn som behöver extra stöd, svarar hon att det är viktigt att sprida kunskap och information om hur man kan möta barnens behov, men man måste också ge förskolans personal tid och möjlighet att arbeta med de här väsentliga sakerna.

– Vi kan politiskt se till att ge förutsättningar för mindre barngrupper, specialistkompetens i förskolan och mer personal som ser och förstår barnet, säger hon.

Text: Helena Isaksson Baeck
Bild: Riksdagen

Senast uppdaterad 2021-01-20 av EmelieS, ansvarig utgivare EmelieS