Alhvas spädbarnsteam – i samverkan med förskolan

Bild på Anneli Lindberg

Anneli Lindberg.

Alhvas spädbarnsteam ger stöd åt föräldrar med långvarig psykisk ohälsa. Man samarbetar tätt med förskolor i Malmö.
– Syftet är att skapa trygghet för barnen det första året, säger teamledare Annelie Lindberg.

Spädbarnsteamet Alhva var från början ett forskningsprojekt som har blivit en fast verksamhet i Malmö stad. Annelie Lindberg har under många år arbetat inom barnpsykiatrin och är numera teamledare för Alhva som är ett bistånd i socialtjänsten. Om mödravården, barnavårdscentralerna, socialtjänsten eller vuxenpsykiatrin uppmärksammar att föräldrarna behöver stöd, kan spädbarnsteamet erbjuda hjälp.

Verksamheten samarbetar med olika förskolor i Malmö. Stor vikt läggs vid att barnen ska få en god anknytning till trygga vuxna.

– För små barn måste livet vara lugnt och förutsägbart, säger Annelie Lindberg.

Behandlingen är hembaserad och bygger på att det finns familjebehandlare som har nära och tät kontakt med familjerna. Behandlarna tar ett tydligt ansvar för livsstrukturen och det är barnens bästa som hela tiden ska vara i fokus. Familjerna behöver också ge sitt samtycke till att sekretessen bryts för att man ska kunna ge ett så bra och samlat stöd som möjligt.

– Vi gör allt vi kan för att vi ska kunna samarbeta med olika instanser, säger Annelie Lindberg. Genom samverkan är vi många som tillsammans har kompetens att ge familjerna den hjälp de behöver.

Förskolan har en avgörande funktion i samverkansarbetet. Annelie Lindberg och hennes kollegor samarbetar med förskoleförvaltningen som hjälper till med att hitta förskolor som ligger nära hemmen och som har stabilitet och vilja nog att stötta barnen.

– Förskolan ska känna att de får någonting utan att det kostar dem tid och kraft, säger Annelie Lindberg. Det är viktigt att jag inte stör i verksamheten. Därför försöker jag till exempel att komma mellan sju och åtta på morgonen när det är få barn på avdelningen, eller efter/under vilan.

Alhvas spädbarnsteam stöttar hela personalgruppen genom att ge handledning och vägledning i anknytningspedagogik. Man besöker förskolan vid minst fem tillfällen varje termin och familjebehandlaren finns med vid inskolningen och vid utvecklingssamtal. Teamet bjuder också in de medverkande förskolorna till en gemensam föreläsning.

Annelie Lindberg vill trycka på hur betydelsefullt det är att ha ett gott samarbete med förskolan. Alla som tar ett gemensamt ansvar för barnens trygghet, bidrar till att ge hopp och styrka åt familjer som behöver extra stöd.

– Vi kan göra något tillsammans! säger Annelie Lindberg. I det arbetet är samverkan med förskolans personal så otroligt viktig!

Läs mer om Alhva:s spädbarnsteam i forskningsrapporten: ALHVA – Hembaserat, verksamhetsövergripande arbete riktat till späda och små barn och deras föräldrar av Annelie Björkhagen Turesson och Birthe Hagström, Malmö Högskola.

Text och foto: Helena Isaksson Baeck
Publicerat 2015.

Senast uppdaterad 2021-01-20 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson